HomeCasesSamenSpelen

SamenSpelen

App van Dela, Radboud Universiteit en Games for Health tegen eenzaamheid

De vraag

Het Radboutumc wil, in samenwerking met Games for Health en Coöperatie DELA, graag onderzoeken hoe het sociale netwerk van ouderen kan worden verbeterd met behulp van online spelletjes. Met een sterker sociaal netwerk verwachten ze dat eenzaamheid bij ouderen zal afnemen of voorkomen kan worden. Daarvoor zochten ze een partij die een makkelijk te gebruiken app kon ontwikkelen, waarmee de onderzoeksdoelstellingen worden gehaald en de privacy wordt gewaarborgd.

Ons antwoord

Ons antwoord: stap voor stap werken. Om snel te testen of de app zou aanslaan zijn we begonnen met een zo minimaal mogelijke versie. Deze versie bevatte alleen de meest essentiële functionaliteiten om de eerste paar spellen te spelen. Daarna zijn we de app telkens gaan uitbreiden. Inmiddels heeft de app een mooie visuele uitstraling en is er een mooi aantal spellen te spelen. Met een chatbot integratie worden de spelers van uitleg voorzien.
lean startup

Minimale eerste versie

Aansluitend bij de Lean Startup methodiek bestond de eerste versie uit een Minimal Viable Product (MVP). Dit was de minimale versie van de app waarmee de behoefte voor SamenSpelen kon worden onderzocht. Door hierop te focussen bespaarden we niet alleen op de kosten, ook de doorlooptijd was een stuk korter. In slechts 4 weken stond de eerste versie van de app in de stores. Deze versie zijn we daarna direct gaan doorontwikkelen op basis van feedback van de eerste gebruikers. En doordat gebruikers zagen dat er echt iets met hun feedback werd gedaan, bleven ze betrokken en dat leverde nog meer waardevolle inzichten op.

Minimal viable product
maatschappelijk verantwoord

Eenzaamheid onder ouderen verminderen

Sociaal contact is ontzettend belangrijk. Dat werd helemaal duidelijk tijdens de Coronacrisis, toen we merkten hoe lastig het is als we geen sociaal contact hebben. Dit probleem is helemaal groot onder ouderen, het blijkt namelijk dat 40% van de 70-plussers zich enigszins of sterk eenzaam voelt. Daarom zijn Games for Health, Radboudumc en Coöperatie DELA gestart met hun missie om eenzaamheid onder ouderen te verminderen. Dit doen ze met behulp van de SamenSpelen app, waarmee fijn en waardevol contact kan worden gecreëerd door het spelen van spelletjes. Met de app kunnen mensen makkelijk spelletjes spelen met anderen en zo met elkaar in contact blijven.

App development in Flutter tegen eenzaamheid bij ouderen
flutter app

Krachtige app met Flutter

Voor de ontwikkeling van de app is gekozen om gebruik te maken van het Google Flutter framework. Daarmee kunnen we vanuit één nette codebase een mooie en stabiele app maken voor zowel iOS als Android. Dit bespaart niet alleen tijd bij de ontwikkeling, het zorgt ook voor een fijne gebruikerservaring op beide platforms. De app is zo opgezet dat we deze makkelijk kunnen uitbreiden. Zo kan SamenSpelen snel inspelen op nieuwe ontwikkelingen of veranderende wensen van gebruikers.

Google Flutter app voor iOS en Android

Samen met Dutch Coding Company werken is ook echt samen. Dat kwam goed uit, want in ons project Samen Spelen werd er iedere week wel wat ontdekt. De iteratieve en flexibele houding van DCC hielp enorm in het vinden en stellen van prioriteiten. Nick is praktisch altijd bereikbaar en developers Stijn en Tom denken enorm mee in de realisatie (en het realisme) van voorgestelde ontwerpen. Samenwerken aan samenspelen. Dat is wel gelukt, en hopelijk blijven we het doen!

Menno Deen - Game Designer Samen Spelen
Menno van Pelt-Deen

Game Designer Samen Spelen

Glenn Bergmans, business director Dutch Coding Company

Glenn Bergmans

Founder & Business Director

Ben je van plan om een nieuw digitaal product te lanceren? We bieden nieuwe klanten nu tot wel 25% korting op een launch-ready MVP.

Vraag naar de voorwaarden

Contact