#flutter app #MVO #lean startup

SamenSpelen_

Het Radboudumc heeft samen met Games for Health en Coöperatie DELA een grootschalig wetenschappelijk onderzoek opgezet om te leren hoe spel ingezet kan worden om het gevoel van eenzaamheid bij ouderen te verminderen. Daarvoor zochten ze een partner op het gebied van app ontwikkeling.

Team
Stijn Mommersteeg - Developer
Stijn Mommersteeg
Developer
Tom Janssen - Developer
Tom Janssen
Developer

Opdrachtgever

  • Games for Health
  • DELA
  • Radboud Universiteit

Platform

iOS & Android

Breikte doelen

  • Onderzoek onder meer dan 300 ouderen
  • Optimale gebruikerservaring door middel van gebruikersonderzoek

De vraag

Het Radboutumc wil, in samenwerking met Games for Health en Coöperatie DELA, graag onderzoeken hoe het sociale netwerk van ouderen kan worden verbeterd met behulp van online spelletjes. Met een sterker sociaal netwerk verwachten ze dat eenzaamheid bij ouderen zal afnemen of voorkomen kan worden. Daarvoor zochten ze een partij die een makkelijk te gebruiken app kon ontwikkelen, waarmee de onderzoeksdoelstellingen worden gehaald en de privacy wordt gewaarborgd.

Ons antwoord

Ons antwoord: stap voor stap werken. Om snel te testen of de app zou aanslaan zijn we begonnen met een zo minimaal mogelijke versie. Deze versie bevatte alleen de meest essentiële functionaliteiten om de eerste paar spellen te spelen. Daarna zijn we de app telkens gaan uitbreiden. Inmiddels heeft de app een mooie visuele uitstraling en is er een mooi aantal spellen te spelen. Met een chatbot integratie worden de spelers van uitleg voorzien.

In samenwerking met

lean startup

Minimale eerste versie

Aansluitend bij de Lean Startup methodiek bestond de eerste versie uit een Minimal Viable Product (MVP). Dit was de minimale versie van de app waarmee de behoefte voor SamenSpelen kon worden onderzocht. Door hierop te focussen bespaarden we niet alleen op de kosten, ook de doorlooptijd was een stuk korter. In slechts 4 weken stond de eerste versie van de app in de stores. Deze versie zijn we daarna direct gaan doorontwikkelen op basis van feedback van de eerste gebruikers. En doordat gebruikers zagen dat er echt iets met hun feedback werd gedaan, bleven ze betrokken en dat leverde nog meer waardevolle inzichten op.

Minimal viable product
maatschappelijk verantwoord

Eenzaamheid onder ouderen verminderen

Sociaal contact is ontzettend belangrijk. Dat werd helemaal duidelijk tijdens de Coronacrisis, toen we merkten hoe lastig het is als we geen sociaal contact hebben. Dit probleem is helemaal groot onder ouderen, het blijkt namelijk dat 40% van de 70-plussers zich enigszins of sterk eenzaam voelt. Daarom zijn Games for Health, Radboudumc en Coöperatie DELA gestart met hun missie om eenzaamheid onder ouderen te verminderen. Dit doen ze met behulp van de SamenSpelen app, waarmee fijn en waardevol contact kan worden gecreëerd door het spelen van spelletjes. Met de app kunnen mensen makkelijk spelletjes spelen met anderen en zo met elkaar in contact blijven.

App development in Flutter tegen eenzaamheid bij ouderen
flutter app

Krachtige app met Flutter

Voor de ontwikkeling van de app is gekozen om gebruik te maken van het Google Flutter framework. Daarmee kunnen we vanuit één nette codebase een mooie en stabiele app maken voor zowel iOS als Android. Dit bespaart niet alleen tijd bij de ontwikkeling, het zorgt ook voor een fijne gebruikerservaring op beide platforms. De app is zo opgezet dat we deze makkelijk kunnen uitbreiden. Zo kan SamenSpelen snel inspelen op nieuwe ontwikkelingen of veranderende wensen van gebruikers.

Google Flutter app voor iOS en Android

Samen met Dutch Coding Company werken is ook echt samen. Dat kwam goed uit, want in ons project Samen Spelen werd er iedere week wel wat ontdekt. De iteratieve en flexibele houding van DCC hielp enorm in het vinden en stellen van prioriteiten. Nick is praktisch altijd bereikbaar en developers Stijn en Tom denken enorm mee in de realisatie (en het realisme) van voorgestelde ontwerpen. Samenwerken aan samenspelen. Dat is wel gelukt, en hopelijk blijven we het doen!

Menno Deen - Game Designer Samen Spelen
Menno van Pelt-Deen

Game Designer Samen Spelen

Laat je project niet stranden omdat een goede strategie ontbreekt. Kijk of jouw idee klaar is voor ontwikkeling met onze Digital Readiness Scan. Binnen 5 vragen weet je wat je volgende stap naar succes is.

Naar de scan