HomeBlogWat is een Design Sprint en is het iets voor mij?
Wat is een design sprint
#Process #Design
Glenn Bergmans, business director Dutch Coding CompanyGlenn Bergmans
22 september 2020

Wat is een Design Sprint en is het iets voor mij?

In vijf dagen van een idee naar een gevalideerd prototype - innovatie in sneltreinvaart. Een Design sprint is een ontwerpmethode bedacht door Jake Knapp bij Google Ventures en gevalideerd door vele succesvolle scale-ups, waaronder Airbnb, Uber, Facebook en LEGO. Maar hoe werkt het precies? En wanneer pas je het toe?

Wat is een Design Sprint?

Het belangrijkste pluspunt van een Design Sprint is de snelheid: een prototype bedenken en ontwikkelen in slechts vijf dagen tijd. Dat doe je met een klein team, dat idealiter een hele week vrijmaakt voor de Design Sprint. Aan de hand van een aantal handige checklists doorloop je het proces van probleem naar geteste oplossing razendsnel.

Een Design Sprint is niet alleen efficiënt, het is een krachtige methode waarmee je vaste denkpatronen kunt doorbreken en problemen slim en effectief kunt oplossen. Een Design Sprint haalt het beste uit jou en je teamleden naar boven en helpt je te focussen op de meest belangrijke onderdelen.

Bekijk hier uitleg over de Design Sprint in de 90-seconden video van Jake Knapp, de bedenker van de Design Sprint. 

Hoe werkt een Design Sprint?

De vijf dagen van de Design Sprint hebben elk een eigen onderwerp met bijbehorende checklist. Binnen het team is er een Sprint Facilitator die het proces aanstuurt en begeleidt en een Decision Maker die de doorslaggevende beslissingen neemt. Deze Decision Maker hoeft niet de hele sprint aanwezig te zijn, maar kan ook alleen op belangrijke beslissingsmomenten aansluiten. Voor de andere momenten wijst de Decision Maker een verantwoordelijke aan die in zijn/haar plaats besluiten neemt.

Dag 1: Begrijp het probleem

Op de eerste dag leggen we het fundament voor de rest van de Design Sprint. We nemen het hele team mee in het Design Sprint proces en definiëren de meest belangrijke vragen en de gewenste uitkomsten. Het probleem helder krijgen is het doel van dag één van de Design Sprint. Welk probleem wil je oplossen? En wie heeft er baat bij de oplossing? We kunnen daar geen van allen direct antwoord op geven (niemand weet alles!), dus we gaan er open-minded in en zetten kennisdeling centraal op deze dag.

Dag 2: Mogelijke oplossingen

Nu we de wie (doelgroep) en wat (het probleem) duidelijk hebben, gaan we op zoek naar mogelijke oplossingen. Dat doen we door bestaande oplossingen in jouw markt te analyseren, en de sterke en zwakke punten daarvan te noteren. Daarna gaan we aan de slag met eigen ideeën. Samen gaan we de verschillende user flows (de stappen die jouw gebruiker doorloopt) uitwerken. We genereren verschillende opties en maken dit visueel met schetsen, zodat je een helder beeld krijgt van mogelijke oplossingen.

Dag 3: Kies welk idee we gaan uitwerken

Op de derde dag hebben we een lijst met mogelijke oplossingen. Nu is het zaak te kiezen welke van de oplossingen we gaan uitwerken en testen. Geen eindeloze discussies (waar niemand gelukkig van wordt) maar een 5-staps sticky decision methode helpt ons die keuze te maken. Iedereen krijgt de ruimte om zijn/haar idee te presenteren. Vervolgens wordt er gestemd op de beste ideeën en brengt de Decision Maker de doorslaggevende stem uit. Van het gekozen idee brengen we de Customer Journey in kaart. We maken visueel op welke manier de gebruiker door de applicatie heen gaat, wat mogelijke belemmeringen zijn en hoe we optimale gebruikerservaring kunnen bieden.

Dag 4: Prototype

Het gekozen idee wordt uitgewerkt tot een prototype. In zeer korte tijd proberen we een zo realistisch mogelijk prototype te ontwikkelen, zodat je een goed beeld krijgt van hoe de app er straks uit komt te zien. Het prototype bestaat meestal uit een eenvoudig maar fraai design, interactief gemaakt met onze prototyping tools. 

Ondertussen gaan we ook aan de slag met het voorbereiden van de user tests. We bepalen wie de interviews gaat afnemen en welke vragen er gesteld moeten worden om erachter te komen hoe we jouw concept nog beter kunnen maken.

Dag 5: Testen met echte gebruikers

Met het prototype gaan we user-tests uitvoeren met potentiële klanten. Zo komen we snel achter de primaire reactie van échte gebruikers die jouw doelgroep vertegenwoordigen. Om een goed beeld te krijgen, nemen we interviews af bij minimaal 5 van de test deelnemers. Bij alle interviews noteren we onze bevindingen en maken een lijst van de positieve en negatieve punten.

Wanneer pas je een Design Sprint toe?

Een Design Sprint is ideaal als je voor een grote uitdaging staat. De vijf fases zijn ontworpen om samenwerking tussen verschillende disciplines binnen een organisatie te stimuleren, office politics te vermijden en te focussen op oplossingen. Het doen van een Design Sprint is een goede stap als je een andere richting op wilt met je bedrijf, je je multidisciplinaire team beter wilt laten samenwerken en of je snel wilt inspelen op de vraag van je gebruikers. Zo loop je niet het risico dat je investeert in een idee dat uiteindelijk niet blijkt aan te slaan. Een Design Sprint is daarom niet alleen nuttig voor start-ups, maar ook een zeer geschikte methode voor scale-ups en grote organisaties.

Gratis Whitepaper Design Sprint

'Design sprint: fast-forward into the future'.

Gratis Download

Dit vind je misschien ook interessant:

Laat je project niet stranden omdat een goede strategie ontbreekt. Kijk of jouw idee klaar is voor ontwikkeling met onze Digital Readiness Scan. Binnen 5 vragen weet je wat je volgende stap naar succes is.

Naar de scan