HomeBlogDe roadmap: wat en waarom?
Wat is een roadmap
#Strategie
Martijn Imhoff - Developer Dutch Coding CompanyMartijn Imhoff
31 juli 2020

De roadmap: wat en waarom?

Een strategische planning. Onmisbaar bij het lanceren van een nieuw product. In een strategische roadmap maken wij je productstrategie en doelstellingen visueel. Zo wek je je visie tot leven en kun je je medewerkers, klanten en investeerders makkelijker op één lijn krijgen.

Een voorbeeld: Slamstox

Samen met Pedro van Slamstox hebben wij een roadmap opgesteld om zijn bedrijfsvisie in kaart te brengen. ‘The Student-Athlete Company’, zoals Slamstox zich noemt, begeleidt studenten momenteel voornamelijk bij de procedure van het vinden-van en starten-bij een universiteit in de Verenigde Staten. Met de app die wij hebben ontwikkeld kan Slamstox de benodigde informatie voor de aanmelding van een student-atleet verzamelen. Dat is handig, maar waar Slamstox naar toe wil werken is het begeleiden van sporters van de start tot aan de professionele sportcarrière. Ideeën waren er genoeg, maar waar begin je? Hoe pak je dit aan? Hét moment om een roadmap op te stellen! 

Het roadmap traject

We zijn gestart met een roadmapping sessie op locatie. In gebouw SX op Strijp-S settelen we ons in de Shimano meeting-room, een ruimte vol fietsen, fietskleding en fietsfoto’s. De pennen en post-it’s hebben we meegenomen. Het belooft een inspirerende sessie te worden. We delen de sessie op in drie fases: de explainbraindump en synthesize fase.

  1. Explain: Tijdens het explain gedeelte, de naam zegt het al, leggen we uit wat een roadmap is en wat je ermee kunt bereiken.
  2. Braindump: In braindump fase zorgen we dat we alle ideeën op tafel krijgen. Kleine verbeteringen aan het huidige proces én grotere ontwikkelingen op lange termijn. Bij Pedro zijn we begonnen met een discussie over zijn propositie. Hoe zit die nu in elkaar, wat wil je komend jaar verbeteren, en wat daarna? De resultaten hebben we vastgelegd in een business model canvas. Hiermee brachten we ook de ambitie van Pedro in kaart: Het begeleiden van student-atleten - nationaal en internationaal - vanaf jonge leeftijd tot aan de professionele sportcarrière.
    Vervolgens hebben we het huidige product geanalyseerd: de begeleiding van de student-atleten in combinatie met de app. We hebben inzichtelijk gemaakt met welke taken tijd bespaard kan worden als ze geautomatiseerd worden. Het handmatig moeten factureren en de communicatie met ouders buiten de app om waren hier voorbeelden van. Door deze toe te voegen in de app, kan dat Pedro en zijn team veel tijd besparen.
    Dan komen we bij de key moments. Belangrijke momenten door het jaar heen, zoals bv. beurzen en productlanceringen. In Slamstox’ geval: de aanmelddeadlines van de universiteiten in de Verenigde Staten. 
  3. We hebben nu inzicht in de ideeën, plannen en tijdlijn van Slamstox. Nu is het tijd om de hoofd- bijzaak te bepalen. Dit hebben we gedaan met de ‘Impact vs. Effort matrix’ methode. Zo heeft Pedro een duidelijk beeld van de verschillende prioriteiten, en kan hij direct aan de slag met de belangrijkste punten. 

Impact vs Effort matrix

'Impact vs Effort' Matrix

Snel resultaat met low hanging fruits

De zogenaamde ‘low hanging fruits’ (linksboven) zijn de punten waar weinig effort nodig is, maar die wel een grote impact hebben. Deze punten wil je zo snel mogelijk oppakken. In het geval van Slamstox is dit de extra feature in de app, die de communicatie met ouders mogelijk maakt. De toevoeging aan de app is vrij snel gerealiseerd (weinig effort) en door de ouders (die in de meeste gevallen de studie financieren) bij het proces te betrekken, houdt je hen tevreden (high impact).

Investeren in de toekomst

De high-effort/high-impact-projecten (rechtsboven) zijn de projecten waar je veel tijd in moet investeren, maar die er uiteindelijk voor zorgen dat je de concurrentie voorblijft. Projecten waarmee je een nieuwe klanten wint of bestaande klanten op nieuwe manieren kunt bedienen. Voor Pedro is dit het (verder) ontwikkelen van de app waarmee hij studenten kan begeleiden tijdens hun studie in de Verenigde Staten én het opzetten van een bedrijfsstructuur waarmee hij internationaal kan opereren.  

Tijd over?

De ‘Filler’ taken in het low-effort/low-impact gedeelte zijn de projecten die je op kunt pakken als je tijd over hebt. Dit zijn de projecten die kosten weinig moeite, maar wel waardevol kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan het verbeteren van het zoekfilter of de teksten op je website. Gaat het om programmeer-gerelateerde projecten, zorg dan dat je een developer betrekt om een realistische inschatting van de benodigde tijd te maken. 

De rest gaat in de ijskast

De ideeën die in het high-effort/low-impact gedeelte vallen, gaan de ijskast in. Deze ideeën zijn goed, maar voor nu niet relevant. Als doelstellingen zijn behaald, een bedrijf is gegroeid bijvoorbeeld, kan de effort of impact soms veranderen. In Slamstox’ geval is dit het idee voor een sign-up in de app. Dit is nu niet relevant, omdat de app alleen interessant is voor bestaande klanten. Maar als er nieuwe features in de app worden toegevoegd, dan kan dat veranderen. Kortom: tijd om het idee weer uit de ijskast te halen.  

Invullen van de roadmap canvas

Nu alle informatie is verzameld en geanalyseerd, hebben we de roadmap ingevuld. We gebruiken hiervoor ons eigen roadmap canvas, met op de horizontale as een tijdlijn en op de verticale as de taakverdeling. 

Voor Slamstox hebben we de tijdlijn onderverdeeld in verschillende kolommen, met in de eerste kolommen de maanden tot de start van het nieuwe schooljaar afzonderlijk weergegeven. Dit biedt ons de ruimte voor een nauw gedetailleerde planning. De overige kolommen zijn ingedeeld per kwartaal, waarin we een ruwe tijdsplanning kunnen maken.  In de taakverdeling zijn de verschillende afdelingen van Slamstox opgenomen, zodat elke taak kan worden toegewezen aan een persoon of afdeling. Zo voorkom je dat taken blijven liggen omdat niemand daar de verantwoordelijkheid voor neemt. 

Strategische planning? Done!

Met de strategische planning die we samen met Slamstox hebben gerealiseerd, kunnen zij nu, zowel intern als extern, hun bedrijfsdoelstelling communiceren. Het geeft inzicht in waar de prioriteiten liggen: wat kan wel even wachten, en waar moeten we meteen mee aan de slag? Zo kun je eenvoudig aan de slag met belangrijke doelstellingen en je richten op de toekomst.

Blijf up-to-date

De roadmap is een dynamisch document dat met het bedrijf mee moet groeien. Als doelstellingen worden behaald, projecten worden afgerond of visies worden bijgesteld is het dus van belang dat de roadmap wordt herzien en afgestemd op de nieuwe doelen.

Dit vind je misschien ook interessant:

Laat je project niet stranden omdat een goede strategie ontbreekt. Kijk of jouw idee klaar is voor ontwikkeling met onze Digital Readiness Scan. Binnen 5 vragen weet je wat je volgende stap naar succes is.

Naar de scan