HomeBlogFluttercon 2023 Recap
#Cultuur
Bas - DeveloperBas de Vaan
20 juli 2023

Fluttercon 2023 Recap

Innovatie en leren zijn enorm belangrijk! We hebben ons hele app team (Niels, Job, Nick and ikzelf) op pad gestuurd naar Fluttercon/Droidcon Berlin om te leren over de nieuwste Flutter en Android technologieën. Het waren drie dagen vol met cutting-edge tech, tips, tricks en de best practices die we in ons dagelijks werk kunnen gebruiken. We hebben veel geleerd en, ook belangrijk, een leuke week gehad met veel Flutter developers en bedrijven van over de hele wereld. We nemen je mee in onze ervaring met deze Fluttercon Recap!

Elke dag bij Fluttercon begint met een keynote spreker in de grootste ruimte van de conferentie, gevolgd door meerdere presentaties verspreid over de vier ruimtes. De eerste presentaties zijn bedoeld om te inspireren en de aanwezigen voor te bereiden op de informatie die ze de rest van de dag gaan krijgen.

Dag 1: Ontwerpen for Flutter

Op de eerste dag sprak Todd Volkert, op dit moment Engineering Director for Flutter bij Google, een fantastische keynote. Het is goed om te zien dat Google met flinke aantallen vertegenwoordigd is bij deze conferentie, wat ook laat zien dat ze vertrouwen hebben in Flutter als platform en technologie voor de toekomst.

Een van de meest indrukwekkende dingen tijdens Todd's presentatie over de toekomst van Flutter was een demo waarin een Flutter app gedraaid kan worden als een CLI app. Het was ongelofelijk om te zien hoe echte afbeeldingen, muisklikken en animaties kunnen werken in een terminal, zelfs over SSH!

Als je het mij vraagt, had Dag 1 een duidelijk thema: Figma! 🎨 Er zijn op dit moment veel veranderingen binnen Figma die die de samenwerking tussen developers en designers verbeteren. We werken ook aan het verbeteren van onze interne samenwerking (lees bijvoorbeeld onze blog over Fluid UI), dus dit was erg interessant voor ons.

Jens Horstmann gaf ook een leuke talk over Sigma en zijn startup Widgetbook.io, een nieuwe tool waar we mee experimenteren om onze UI elementen te presenteren in een handige catalogus. Ik moet zeggen dat deze slide me wel heeft laten lachen, want het slaat de spijker op z'n kop 🙂

Slide bij de presentatie met een grap over variabelen: developers gebruiken al 50+ jaar variabelen, designers zijn eindelijk bij

Tussen alle toffe presentaties was er ook nog tijd voor lol en games. Balanceren op een balance board is een stuk lastiger dan het lijkt! (volg ons op Twitter!)

Dag 2: Testing

Dag 2 begon met een keynote van Eric Seidel, de oprichter van Flutter. Zijn hoofdpunt was dat we, als community, de weg moeten wijzen aan de volgende 10 miljoen Flutter developers. Dat betekent dat we, als developers, moeten werken aan het schrijven van documentatie, tutorials, open-sources packages en andere informatie die de nieuwe developers op weg kan helpen op dit gebied.

Bij Dutch Coding Company proberen we al zo veel mogelijk bij te dragen aan de open-source community. We dragen al vaak bij aan packages en we delen de packages en tools die we ontwikkeld hebben. Hoe dan ook, Eric's speech heeft ons gemotiveerd om nóg meer te doen.

Tijdens wat rustige momenten op de conferentie heb ik (Bas) een kleine Pull Request geschreven die een issue oplost in Widgetbook. Ik zal dit later verder toelichten in een andere blog, dus hou onze socials in de gaten! 👀

Op de tweede dag, hebben we talks bijgewoond over testing. Ik vind dat zelf een heel interessant onderwerp omdat ik haast niet zonder testing in mijn code kan. Het makkelijker maken van testen is een belangrijk onderdeel in het verbeteren als developer. De Checks package is een nieuwe package ontwikkeld door Flutter die onze testing veel makkelijker maakt. Verrassend genoeg wisten slechts 5 developers in de ruimte over deze nieuwe "officiële" package! Dus ga aan de slag met deze nieuwe tech nu het nog vers is 😊.

Slide die omschrijft wat de Checks package is

Als app agency doen we code audits wanneer klanten willen dat we hun bestaande code base overnemen en uitbreiden. Hoewel we al een goed proces hebben voor het checken van de kwaliteit van de codebase, is het altijd handig om te zien hoe andere dat doen. Darja Orlova heeft ons laten zien en resources gedeeld om ons proces te verbeteren. Je kan dit zelf ook op Github checken.

Na een lange dag vol lessen en veel zitten, moesten we even iets doen om onze hartslag omhoog te brengen. Gelukkig was er een heel coole klimhal vlak bij ons hotel, dus we gingen ervoor! En waar Eric Seidel ons eerder had geïnspireerd, hebben we hem duidelijk ook geïnspireerd - als we zijn Twitter reply mogen geloven. Eric, je bent de volgende keer ook uitgenodigd! 🎉

Reactie van Eric op een tweet over het teamuitje naar de boulderhal

Dag 3: de toekomst

Als ik de derde dag van de conferentie zou moeten samenvatten in één woord, dan zou ik zeggen dat het over de toekomst ging. De meeste talks gingen over hoe ons landschap er in de toekomst uit zou kunnen zien, van de keynote over de cultuur in Flutter teams tot het gebuirk van Dart in de back-end met Serverpod.

De vetste talk vond ik de talk van Moritz Theis over het draaien van Flutter op zijn koffiezetapparaat. Ja, dat hoor je goed - een koffiezetapparaat. eFlutter kan nu worden gebruikt op embedded apparaten om een uitstekende user interface te maken, die voelt als een echte mobiele app.

We hebben ervaring in het maken van companion apps voor hardware apparaten, en het klinkt fantastisch als we in de toekomst echte apps op embedded systemen kunnen ontwikkelen!

Moritz Theis

Een onvergetelijke ervaring

Al met al was het een fantastische week vol leren, netwerken en team building. We hebben veel geleerd over Flutter, maar ik heb mijn collega's ook beter leren kennen. Om David van Very Good Ventures die op de derde dag sprak aan te halen: "Teams die werken met Flutter bouwen vaak een uitstekende team cultuur" Dit is helemaal waar voor ons team, en deze week versterkte dat alleen maar verder. ❤️

Nadat we terugkwamen van Fluttercon, hebben we de dingen die we geleerd hebben direct toegepast in onze projecten, wat leidde tot verbeterde code kwaliteit. Maar ik geloof bovenal dat deze ervaring ons nog een lange tijd zal inspireren. Tot volgend jaar, Fluttercon!

Teamfoto

Dit vind je misschien ook interessant:

Ben je van plan om een nieuw digitaal product te lanceren? We bieden nieuwe klanten nu tot wel 25% korting op een launch-ready MVP.

Vraag naar de voorwaarden

Contact