HomeBlogfdtrck - Fase 1: Brainstorm & Strategie
Developer Stijn and designer Sanne
#Innovatie #Strategie
Glenn Bergmans, business director Dutch Coding CompanyGlenn Bergmans
17 september 2021

fdtrck - Fase 1: Brainstorm & Strategie

Met de release van Flutter 2, is het mogelijk geworden om apps gebouwd met het framework voor elk platform te gebruiken. Flutter was al onze go-to technologie om razendsnel solide apps te ontwikkelen voor zowel iOS als Android, zonder dat we daarvoor de app dubbel moesten ontwikkelen. Door Flutter 2 is het nu mogelijk om de app op iOS, Android, Windows, MacOS, Linux, web browsers, auto’s en TV’s te gebruiken vanuit één code base. Ten minste, dat is wat ons is beloofd. Daarom hebben we besloten om Flutter 2 eens aan de tand te voelen en een cross-platform prototype te bouwen. Een mooie bijkomstigheid: omdat dit een fantasie-app is zonder geheimhouding, kunnen we volledig transparant zijn over alle details tijdens het ontwikkelproces.

Het concept voor onze kleine demo app was ingegeven door een vriendelijke koffie truck genaamd A Lot Of Mies, die eens in de zoveel tijd recht voor onze voordeur staat. Omdat we ons afvroegen waar we op de andere dagen een lekker bakkie konden scoren, bedachten we ons hoe vet het zou zijn om een app te hebben waarmee we foodtrucks en andere keukens-op-wielen konden vinden en meteen in de app konden bestellen voor afhaal. En zo geschiedde: fdtrck werd geboren.

Foodtruck: A lot of Mies

Brainstorm & Strategie

De meest belangrijke succesfactor voor elk digitaal product, is de bereidheid van eindgebruikers om het product te gebruiken. Hoewel het onmogelijk is om adoptie door gebruikers te garanderen voordat je begint met ontwikkelen, zijn er zeker manieren om de kans op levensvatbaarheid significant te vergroten. Belangrijk voor een first-time-right is de interactie en tests die je met gebruikers hebt voordat je ook maar iets ontwikkelt: door de gebruiker onderdeel te maken van de ontwerp- en ontwikkelprocessen, voorkom je dat je iets bouwt waar niemand op zit te wachten.

Natuurlijk is fdtrck een bijzonder geval in de zin dat we de app niet gaan vullen met échte data van foodtrucks. We zijn immers niet het bedrijf dat een foodtruck platform zou exploiteren. Toch hebben we de moeite genomen om ons idee te valideren voor we begonnen met ontwikkelen.

De eerste stap was het afnemen van een gebruikersonderzoek. Het doel bij dit soort vroege fase onderzoeken is om wat brede input van en inzichten over de doelgroep te vergaren. Op deze manier wordt een idee niet per se gevalideerd, maar het geeft vaak stof om over te brainstormen.

Als onderdeel van het gebruikersonderzoek organiseerden we een thinking aloud focusgroep, om zodoende snelle input op het concept voor het platform te verzamelen. We hebben ons idee gepitcht aan een aantal mensen en hebben gevraagd om hun genadeloos eerlijke mening (hiervoor moet je sterk in je schoenen staan). We focusten ons in eerste instantie alleen op het vinden van foodtrucks in de omgeving, maar de input gaf ons het idee om ook het menu van de foodtrucks op te nemen in het platform, zodat gebruikers meteen een bestelling zouden kunnen plaatsen in de app en later zouden kunnen ophalen.

Sketches of the fdtrck app

Nadat we onze brainstorm op gang hadden gekregen, werd het tijd om er zeker van te zijn dat ons digitale product daadwerkelijk een behoefte zou gaan vervullen. Hiervoor deden we een value proposition analyse. We definieerden onze doelgroep als voornamelijk professionals die soms tot laat werken of met collega’s willen chillen na het werk, en daarom op zoek zijn naar eten (met andere woorden: onszelf). We hebben de markt op macro en meso niveau onderzocht door middel van verschillende tools. Op meso niveau zagen we bijvoorbeeld dat foodtrucks nogal ondervertegenwoordigd zijn op substituut platforms zoals Thuisbezorgd en Deliveroo.

Met behulp van het value proposition canvas hebben we de pains en gains van onze beoogde gebruikers onderzocht. Een van de pains die we hebben gevonden, was dat gebruikers niet wisten wanneer een bepaalde foodtruck in de buurt zou zijn (en in het bijzonder, wanneer de koffiewagen voor ons kantoor zou staan). Als gains hebben we opgeschreven dat gebruikers met onze app ook leuke andere foodtrucks in de omgeving kunnen vinden en dat ze daar zouden kunnen bestellen van achter hun werkplek.

Foodtruck

Samenvattend

Natuurlijk zijn onze ‘bevindingen’ precies wat we voor ogen hadden voor onze demo app. Voor een echte app kunnen deze tools echter heel wat inzichtelijker zijn. Een simpel gebruikersonderzoek kan vaak al worden gedaan door je idee te pitchen aan een bonte collectie van mensen, maar een analyse van de value proposition vraagt meer zorgvuldigheid. Het uitvoeren van een volledige en doordachte value proposition analyse neemt soms slechts twee dagen in beslag, maar de bevindingen kunnen zowel een eye-opener zijn voor jezelf, als ook een sterke case voor investeerders. Met dit kleine beetje moeite, kan je later in het project mogelijk heel veel rework voorkomen.

Dit vind je misschien ook interessant:

Laat je project niet stranden omdat een goede strategie ontbreekt. Kijk of jouw idee klaar is voor ontwikkeling met onze Digital Readiness Scan. Binnen 5 vragen weet je wat je volgende stap naar succes is.

Naar de scan