HomeBlogDe nieuwe manier van solliciteren
Job interview
#Cultuur
Renske van der Veen - DeveloperRenske van der Veen
2 augustus 2021

De nieuwe manier van solliciteren

Het afgelopen halfjaar heeft Renske stage gelopen bij Dutch Coding Company. De opdracht: maak een online omgeving waar mensen kunnen solliciteren op een leuke, gamified manier, en we tegelijk hun skills aftasten. Renske is geslaagd voor haar opleiding. Hieronder vertelt zij zelf over het eindresultaat van haar stage.

Hey! Mijn naam is Renske en ik heb mijn afstudeerstage mogen uitvoeren bij Dutch Coding Company. In deze post zal ik kort vertellen over mijn ervaringen bij Dutch Coding Company en over het product wat ik tijdens de stage ontwikkeld heb.

Ik kwam Dutch Coding Company tegen toen ik online op zoek was naar front-end stage plekken. Ik wilde een opdracht waarbij de gebruiker op de eerste plek stond. Zelf vind ik de menselijke kant van techniek enorm interessant. De laatste twee jaar ben ik mij dan ook aan het verdiepen in hoe mensen met technologie omgaan en hoe technologie mensen kan helpen. Tijdens mijn eerste gesprek werd duidelijk dat Dutch Coding Company hier hetzelfde over denkt als ik. Dit was voor mij de reden om hier mijn afstudeerstage uit te voeren.

Renske

Het doel van mijn stage was het sollicitatieproces interessanter maken voor toekomstige sollicitanten, specifiek voor front-end ontwikkelaars. Maar hoe maak je een sollicitatie proces nou interessanter? Om deze vraag te kunnen beantwoorden is er onderzoek gedaan naar bestaande sollicitatieprocessen. De meesten zien er redelijk hetzelfde uit. De sollicitant stuurt zijn gegevens op via e-mail of via een formulier op een website. Voor ontwikkelaar-functies wordt er vaak ergens in het proces ook een coding challenge aangeboden. Aan de hand van deze challenges kunnen de vaardigheden van de sollicitant getest worden.

Als de stappen in iedere sollicitatie altijd redelijk hetzelfde zijn, hoe kun je er dan voor zorgen dat het proces meer mensen aantrekt?

Om dit te kunnen bepalen is er gekeken naar verschillende manieren van solliciteren en naar het aanbieden van vacatures. Iets wat veel opvalt is dat er online vaak tips worden gegeven over hoe je als sollicitant kan opvallen tijdens een sollicitatie. Dit gaat dan vaak over je sollicitatie op een unieke manier aanbieden, zodat jouw sollicitatie meer opvalt. Hetzelfde principe kan toegepast worden op het aanbieden van een vacature. Als de vacatures van Dutch Coding Company op een unieke manier aangeboden worden zullen deze meer opvallen dan andere bedrijven. Het sollicitatieplatform moet dus uniek genoeg zijn om zich te onderscheiden van de rest van de markt.

Aan de hand van het eerste onderzoek bleek dat coding challenges een goede manier zijn van het testen van de programmeer vaardigheden. Er is verder onderzoek gedaan naar coding challenges om te achterhalen hoe deze eventueel toegepast kunnen worden in het sollicitatieplatform. Het bleek dat coding challenges voor sollicitaties niet echt populair zijn, terwijl andere coding challenges vaak als hobby of training gedaan worden. Het grootste verschil tussen deze twee categorieën is dat coding challenges als hobby/training vaak spel-elementen bevatten, tegenover de verplichte aard van sollicitatie-challenges. Als het sollicitatieplatform coding challenges bevat moet deze dus spelelementen bevatten zodat de opdracht minder als een verplichting voelt en meer als een leuke oefening.

Job interview game

Met behulp van de verzamelde informatie kon er nagedacht worden over potentiële oplossingen om het sollicitatieproces interessanter te maken. Het bedenken van een concept is gedaan met behulp van design sprints en brainstormoefeningen. Er zijn in totaal twee design sprints uitgevoerd, de onderwerpen van de design sprints kwamen overeen met de onderwerpen uit het onderzoek. Tijdens beide design sprints zijn potentiële concepten voor een sollicitatieplatform getest. Uit een van de testen bleek dat niet alle testers in de flow bleven tijdens het onderzoek. Flow is het perfecte focus gebied waarin de opdracht precies moeilijk genoeg om de gebruiker bezig te houden zonder dat deze zich verveelt of het opgeeft. Het is voor het sollicitatieplatform dus belangrijk dat er verschillende moeilijkheidsniveaus zijn zodat het kan aansluiten bij het vaardigheidsniveau van de gebruiker en de gebruiker zo in flow kan houden.

Application for applying

Uiteindelijk is er tijdens de brainstorm besloten om een spel te maken waarmee gesolliciteerd kan worden. Hiervoor is gekozen omdat het een unieke manier van solliciteren is die op het moment nog niet echt wordt ingezet. Het spel vraagt de persoonsgegevens die nodig zijn voor de sollicitatie op aan de hand van gesprekken en test de programmeervaardigheden met behulp van coding challenges. Er zijn drie verschillende coding challenges die allemaal op een andere manier front-end kennis testen. De locaties en spelers die in het spel voorbij komen zijn gebaseerd op werkplekken en collega’s waardoor het spel alvast een eerste indruk geeft van het bedrijf.

Ik heb een super leuke tijd gehad bij Dutch Coding Company en heb met veel plezier mijn studie kunnen afronden. Ik heb waardevolle dingen geleerd op een plek die dezelfde doelen heeft als ik. Daarnaast heb ik mijn kennis over programmeren en design thinking kunnen uitbreiden. Ik heb niet alleen veel nieuwe dingen geleerd, ik heb ook een hele gezellige, leuke tijd gehad met alle collega’s van Dutch Coding Company. De begeleiding en de betrokkenheid vanuit het bedrijf heeft een grote impact gehad op het eindresultaat en heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat ik mijn stage met mooie cijfers heb kunnen afronden!

Dit vind je misschien ook interessant:

Laat je project niet stranden omdat een goede strategie ontbreekt. Kijk of jouw idee klaar is voor ontwikkeling met onze Digital Readiness Scan. Binnen 5 vragen weet je wat je volgende stap naar succes is.

Naar de scan