HomeBlogHoe gebruik je de App Development Canvas?
App development canvas gebruik
#Strategie
Glenn Bergmans, business director Dutch Coding CompanyGlenn Bergmans
10 oktober 2018

Hoe gebruik je de App Development Canvas?

Overweeg je om een app te gaan ontwikkelen? Met de gratis App Development Canvas kun je jouw app concept testen en voorkom je dat je een app ontwikkelt die geen toegevoegde waarde heeft of een overkill aan functionaliteiten. Zo weet je zeker dat je niet teveel tijd en energie steekt in een app die uiteindelijk niet succesvol blijkt te zijn.

De App Development Canvas is gebaseerd op de Business Model Canvas. Deze populaire Lean Startup template helpt je met het verbeteren van bestaande of ontwikkelen van nieuwe business modellen. Onze ervaren app ontwikkelaars hebben de canvas doorontwikkeld en afgestemd op de ontwikkeling van mobile apps. Hieronder beschrijven we in een stappenplan hoe je deze template kunt gebruiken.

Zo werkt de app development canvas

De verschillende blokken van de App Development Canvas beschrijven wat je app doet, voor wie en hoe. Na invulling van deze blokken volgen de belangrijkste functionaliteiten (Key Features), hoe deze tot stand komen en wat het gaat opleveren. Met dit overzicht kun je eenvoudig inzien waarin jouw app onderscheidend is en wat er beter kan.

We raden je aan om deze canvas op A3 of A2 formaat te printen en met sticky notes te werken. Je kunt ‘m alleen invullen, maar samen met je team werkt vaak het beste. In het begin zul je veel blokken baseren op aannames. Dat is niet erg, zolang je deze aannames maar valideert. Daarover meer in de laatste stap.

null

Stap 1: Value Proposition

De Value Proposition (toegevoegde waarde) beschrijft de onderscheidende waarde voor jouw klant. Welk probleem van de klant los je op met je app? Wat is de grootste toegevoegde waarde? Wat maakt dat gebruikers voor jouw app kiezen, en niet een concurrerende app?

Beschrijf in dit blok ook waarom een app beter is dan een ‘gewone’ desktop applicatie of een website. De kosten voor de ontwikkeling en het onderhoud van een app liggen vaak hoger dan de kosten voor een desktop applicatie of een website. Toch kan het ontwikkelen van een app de meest geschikte optie zijn. Denk aan voordelen als:

  • Mijn potentiële klanten gebruiken allemaal een smartphone
  • Een app heb je altijd en overal bij de hand
  • Er is geen internetverbinding nodig om de app te kunnen gebruiken
  • Via een app kun je eenvoudig notificaties versturen

Stap 2: Target Users

Bij Target Users omschrijf je de beoogde gebruikers en maak je personas van je gemiddelde klanten. Per type gebruiker beschrijf je wat hun kenmerken zijn, waar hun behoeften liggen, wat ze bezighoudt en tegen welke problemen ze aanlopen. Beantwoord vragen als:

  • In welke leeftijdsgroep valt mijn gebruiker?
  • Welke interesses heeft mijn gebruiker?
  • Hoe hoog ligt het digitaal vaardigheidsniveau?

Het digitaal vaardigheidsniveau is belangrijk om te weten, want daar wil je het design, de manier van communiceren en het aantal features van de app op aanpassen. Hoe handig zijn je gebruikers op digitaal gebied? Zijn ze helemaal nieuw in de de digitale wereld of zijn het de tech savvy millennials? Probeer er ook achter te komen welk soort smartphone het meest gebruikt wordt door jouw doelgroep. Zijn dat de nieuwste modellen of juist oudere devices?

Als je je gebruikers gedefinieerd hebt, kun je het probleem gaan analyseren. Per gebruiker beschrijf je de problemen waar hij/zij tegenaan loopt en hoe jouw app dit voor hen gaat oplossen. Dit vormt later de basis voor je Key Features.

Stap 3: User Relationships

In dit blok beschrijf je op hoe je gebruikers omgaan met de app. Wat betekent jouw app in hun dagelijks leven? Gebruiken ze de app zakelijk of persoonlijk? Maken ze dagelijks gebruik van de app of eens in de week? En hoe worden ze graag aangesproken?

Houd rekening met verschillende contactmomenten:

  • Allereerste start — De eerste seconden zijn key moments. Op basis hiervan bepaald de gebruiker of hij of zijn de app gaat gebruiken. Als de gebruiker je app voor de eerste keer opstart, hoe wordt hij/zij dan welkom geheten? Ziet de gebruiker direct de belangrijkste features of pas na registratie? Hoe ziet het registratieproces eruit?
  • Eerste paar keren — Wijst de app zich vanzelf of is er bij elke functie uitleg nodig? Hoe stimuleer je gebruikers alle features te bekijken en de functies van de app optimaal te benutten?
  • Ervaren gebruikers — Hoe bedien je ervaren gebruikers? Welke functies gebruiken zij het meest en zijn deze gemakkelijk te vinden?
  • Nieuwe functies — Hoe introduceer je aan bestaande gebruikers de nieuwste functies?
  • Hulp en support — Als gebruikers een vraag hebben of tegen problemen aanlopen, waar kunnen ze dan terecht?

Stap 4: App Context

Bij App Context geef je aan in welke situaties en in welke context je app vaak wordt gebruikt en welke voordelen en beperkingen dat oplevert. Beantwoord vragen als:

  • Als de gebruiker een probleem ervaart, op welk moment komt hij/zij dan uit bij jouw app? Is dit pas na lang zoeken, of direct wanneer het probleem zich voordoet?
  • Is de app locatie gebonden?
  • Wordt de app voornamelijk binnen- of buitenshuis gebruikt?
  • Besteed je gebruiker veel tijd aan de app, of gebruikt hij/zij de app juist snel tussendoor?
  • Wordt de app in combinatie met andere middelen gebruikt, zoals websites, apparaten of objecten?
  • Is de app de enige optie om het beoogde resultaat te bereiken, of zijn er ook andere mogelijkheden?
  • Zijn er beperkingen tijdens het gebruik van de app?

Beperkingen bij het gebruik komen vaker voor dan je denkt. Soms hebben we te maken met een aangeboden beperking (bijvoorbeeld met blinden of slechtzienden), maar meestal zijn dit contextuele beperkingen. Om een voorbeeld te noemen: Als bestuurder van een auto mag je het touchscreen en toetsenbord van je telefoon niet gebruiken. Navigatie via een app moet dan op een andere manier gebeuren, bijvoorbeeld door stembesturing. 

Andere voorbeelden van contextuele beperkingen zijn: gebruik in openbare gelegenheden (weinig privacy), in het openbaar vervoer, tijdens een meeting, zonder internetverbinding of buitenshuis (felle zon op je scherm).

Stap 5: Promotion Channels

Met een geweldige app die door niemand gebruikt wordt maak je geen impact. Bij Promotion Channels breng je de promotie kanalen van je app in kaart. Zo kun je bepalen hoe jouw doelgroep over kunt halen jouw app te gaan gebruiken.

De belangrijkste kanalen verschillen per type app. Bedenk voor de volgende kanalen of ze relevant zijn voor jouw app en hoe je ze ze gaat inzetten.

  • Media/Nieuws kanalen — niet alleen aan reguliere media, maar ook specifieke vakbladen en websites die nieuwe apps reviewen.
  • AppStore/PlayStore — In de AppStore en PlayStore kunnen je met een relatief laag aantal downloads al vrij hoog in de ranking lists van bepaalde categorieën komen te staan. Als je hierop inzet, vergeet dan niet je app te optimaliseren voor de stores (AppStore Optimisation - ASO).
  • Social Media — Promotie via Social Media kan zich als een lopend vuurtje verspreiden.  Je kunt dit ook inzetten in de app zelf: maak het gebruikers gemakkelijk om via de app content te delen naar andere platforms.
  • Advertising — Google Ads en advertenties op mobiele devices.
  • Influencers — Laat je app gebruiken en reviewen door bij je doelgroep populaire influences. Dit kan in korte tijd tot veel nieuwe gebruikers leiden.
  • Huidige klantenbestand — Als de app een uitbreiding is van je diensten, zorg dan dat je de klanten hiervan op de hoogte brengt. Dat kan bijvoorbeeld door een bericht op je website te plaatsen, mailings te doen of door het vermelden bij persoonlijk contact.

Denk ook na over welk type gebruiker je via welk kanaal verwacht te bereiken en hoe je je app hierop kunt afstemmen. Gebruikers uit je huidige klantenbestand zijn al bekend met de dienstverlening - voor hen is dus geen uitgebreide introductie nodig in de app. Voor nieuwe gebruikers kan dit juist wel nuttig zijn.

Stap 6: Key Partners

In dit blok beschrijf je de belangrijkste partners voor de app. In ieder geval je technische ontwikkelingspartner (wij helpen graag😉) voor de ontwikkeling van je app.

Denk daarnaast ook aan partners voor:

  • Hosting en support — Als je app eenmaal online is, wie zorgt er dan voor dat je app het goed blijft doen? Wie lost technische problemen op en is dat snel geregeld? Meestal biedt de ontwikkelaar dit ook aan (wij wel in elk geval), maar soms moet je hier een andere partner voor inschakelen. Zorg dat je hier goede afspraken over maakt, ook over de uptime van jouw app. Als je app geen seconde offline mag zijn, sluit dan een SLA (Service Level Agreement) af met deze partner.
  • Marketing en promotie — Heb je belangrijke partners voor je promotiekanalen? Dit kan het marketingbureau zijn dat voor jou de promotie verzorgt en social media beheert, maar ook een belangrijk magazine waarvan de redacteur heeft belooft over jouw nieuwe app te schrijven.
  • Externe Data en API’s — Veel moderne features, zoals Artificial Intelligence, chatbots of Augmented Reality, kun je moeilijk helemaal zelf ontwikkelen. Je kunt hiervoor beter gebruik maken van bestaande databronnen, libraries en API’s (Google heeft bijvoorbeeld een prachtig algoritme voor chatbots). Als belangrijke features van je app afhankelijk zijn van dit soort partners, is het belangrijk om ze te vermelden. Je technische ontwikkelingspartner kan je adviseren in welke partners op dit gebied relevant zijn voor jou.
  • Content — Sommige apps zijn pas interessant voor gebruikers als er voldoende content op staat. Facebook, AirBNB en Twitter hebben geen bestaansrecht als er maar één member is. Als dit ook voor jouw app geldt, bedenk dan hoe je de app snel van veel content kunt voorzien. Een voorbeeld: AirBNB plaatste automatisch de berichten van Craiglist (Amerikaanse variant van Marktplaats) in hun platform. Zo waren er meteen genoeg advertenties te zien.

Het belangrijk om ervoor te zorgen dat je niet te afhankelijk bent van één specifieke partner. Want als deze partner stopt met de dienstverlening of als de samenwerking niet prettig verloopt dan ben jij in de aap gelogeerd. Zorg er dus voor elke partner zoveel mogelijk vervangbaar is. Maak met de ontwikkelingspartner afspraken over de rechten op code, het gebruik van een code standaard en de aanlevering van technische documentatie. Zo kun je makkelijker naar een andere partner overstappen als de samenwerking niet blijkt te werken.

Stap 7: Key Features

Op basis van de eerste zes blokken definieer je nu de belangrijkste functionaliteiten van je app. Dit zijn de functies die de Value Propositions waar gaan maken. Bij Target Users heb je omschreven tegen welke problemen gebruikers aanlopen en hoe je app dat gaat oplossen. Dit vormt de basis voor deze functionaliteiten. Voor sommige functionaliteiten zullen bepaalde Key Partners nodig zijn.

Denk ook na over functionaliteiten die nodig zijn om ook in de toekomst van toegevoegde waarde te blijven. Als je met jouw hagelnieuwe app pioniert ten opzichte van concurrenten, zorg dan voor goede hosting en support en blijf feedback verzamelen. Zo houd je je app up-to-date, zijn bugs snel gefixed en zorg je ervoor dat deze optimaal blijft presteren.

Stap 8: Costs

In dit blok maak je het kostenoverzicht van de realisatie, het onderhoud en verbeteren van je app. Verbeteren? Inderdaad! Een app is nooit helemaal af. Platforms veranderen (nieuwe iOS en Android versies) en je gebruikers verwachten dat je inspeelt op nieuwe ontwikkelingen. Een app zul je dus altijd moeten blijven doorontwikkelen om ervoor te zorgen dat de app toekomstbestendig is én blijft. Werk daarom met een ontwikkelingspartner die jouw app niet ziet als een eenmalig project maar een langdurige samenwerking met jou aan wil gaan.

Dit zijn de belangrijkste kostenposten om in kaart te brengen voor je app:

  • Initiële ontwikkelingskosten — Wat zijn de kosten om de app met alle Key Features te ontwikkelen?
  • Doorontwikkeling — Hoe gemakkelijk is de app door te ontwikkelen? Wat zijn de (indicatieve) kosten voor nieuwe features of belangrijke verbeteringen?
  • Support- en onderhoudskosten — Wat zijn de kosten om de app up-to-date te houden? Het inspelen op de vraag van de gebruiker en doen van kleine updates om de nieuwste iOS en Android software te blijven ondersteunen zijn onmisbaar voor een optimale performance van je app.
  • Hosting kosten — Afhankelijk van het aantal gebruikers/bezoekers en de stabiliteit vereiste van jouw app kunnen de kosten voor hosting enorm variëren. Zorg ervoor dat je een passende hosting service afsluit.  
  • Kosten voor externe API’s en services — Google brengt bv. kosten in rekening voor het intensief gebruik van hun services zoals Google Maps, Dialogflow en Firebase.

Stap 9: Value Streams

Tot slot beschrijf je de Value Streams van je app. Wat is de toegevoegde waarde van de app voor jouw organisatie? Neem zowel directe als indirecte waarde op in de Value Streams. De directe waarden zijn de inkomsten van betalende app gebruikers, orders via de app of advertentie inkomsten. Dit indirecte waarden zorgen voor klantenbinding, brand awareness en procesoptimalisatie (en daarmee vaak kostenbesparing op langere termijn).

Hieronder een aantal voorbeelden van Value Streams:

  • Abonnement — Lidmaatschappen (bv. Spotify voor muziek of CycleMasters voor online trainings videos)
  • Betaalde features — In-app aankopen van extra features of punten.
  • Advertentie inkomsten — Reguliere advertenties (zoals banners), maar ook de verhoging van je advertentie in zoekresultaten (bv. betaalde Marktplaats advertenties).
  • Kostenbesparing — Optimalisatie van bedrijfsprocessen (bv. Een webshop app waarin klanten zichzelf kunnen bedienen)
  • Klantenbinding — Verbeteren van dienstverlening. Met de app geïnstalleerd kunnen klanten snel en makkelijk gebruik maken van je dienstverlening. Met notificaties kun je ze hier ook van op de hoogte houden (bv. De frequent flyers app van KLM).
  • Brand awareness — Jouw merk als (nieuwe) klantentrekker. Als jouw app een handige tool biedt waar veel vraag naar is, krijgen (potentiële) klanten een positief beeld van jouw merk. Een goed voorbeeld is Tikkie van ABN AMRO: dankzij deze app staan ze bekend als een moderne en innovatieve bank.
  • Bestaande dienstverlening in een app - Klantgericht services aanbieden via een app. Een voorbeeld is de Campus Print app voor Canon Nederland, waarmee je nog makkelijker (touchless) kunt printen. Ook de app voor Gripp is hier een goed voorbeeld van. Met deze app kunnen gebruikers een efficiëntere workflow creëren en de volledige projectadministratie real-time updaten en monitoren?

Stap 10: Aan de slag & Valideren

Met de canvas ingevuld heb je een mooi overzicht van het business model van je app. Nu aan de slag met het valideren van de individuele blokken. Onderzoek of (potentiële) klanten echt de aangenomen problemen ervaren en of ze bereid zijn om voor de oplossing te betalen. Ga na of alle partners willen meewerken aan jouw project en welke kosten dat met zich meebrengt. Begin met valideren van de meest onzekere blokken, deze vormen namelijk het grootste risico. Zo kun je afwegen of het de moeite waard is om nog meer tijd en energie in te steken in het ontwikkelen van jouw app. 

De blauwe blokken. Werk volgens de Minimal Viable Product (MVP) methode. Hiermee ontwikkel je een zo minimaal mogelijk product dat wel aansluit op de wensen van je gebruikers. Je bouwt geen volwaardig product, maar juist een slimme test. Zo kun je de app makkelijk aanpassen als de resultaten tegen blijken te vallen en kun je onderzoeken of (potentiële) klanten bereid zijn hiervoor te betalen.

De gele blokken gaan over partnerships, promotie kanalen en kosten. Onderzoek of je de promotie kanalen kunt realiseren en welke taken daarbij komen kijken. Neem contact op met potentiële partners en vertel hen over je propositie. Zo kun je onderzoeken met wie je de samenwerking aan kunt gaan. Vraag offertes aan om de daadwerkelijke kosten voor je concept te valideren.

De paarse blokken pas je aan op basis van de resultaten en nieuwe inzichten verkregen via de andere blokken. Een voorbeeld: YouTube is ooit begonnen als online video dating platform, maar is pas succesvol geworden na de focus op online video delen. Door te onderzoeken en te luisteren naar hun gebruikers hebben ze die succesvolle slag kunnen maken.

Je idee valideren gaat niet over één nacht ijs en vraagt om een iteratieve aanpak. Hulp nodig bij het invullen van de App Development Canvas? Wij helpen je graag op weg! Dat kan met een vrijblijvende call of een App Development Canvas sessie.

Dit vind je misschien ook interessant:

Laat je project niet stranden omdat een goede strategie ontbreekt. Kijk of jouw idee klaar is voor ontwikkeling met onze Digital Readiness Scan. Binnen 5 vragen weet je wat je volgende stap naar succes is.

Naar de scan