Unirecycle app
#flutter app #gamification

Uni(Re)Cycle_

De Universiteit van Amsterdam & Hogeschool van Amsterdam hebben de ambitie om de meest duurzame scholen te worden op het gebied van resource management. Dankzij de Uni(Re)Cycle app activeren ze hun studenten om duurzame keuzes te maken.

Team
Stijn Mommersteeg - Developer
Stijn Mommersteeg
Developer
Niels Rijnberg
Developer & Project Manager
Marco Boers - Developer
Marco Boers
Developer

Opdrachtgevers

  • Universiteit van Amsterdam
  • Hogeschool van Amsterdam

Platform

iOS & Android

Gebruikte technologieën

Google Flutter, Laravel

De vraag

Uit eigen analyse van de scholen blijkt dat slechts 30% van het afval in prullenbakken daadwerkelijk afkomstig is van binnen de universiteiten. 70% van het afval van de scholen gecombineerd is afkomstig van bronnen buiten de campus. Kortom, de hoeveelheid afval van buiten de campus is VEEL! Om de kern van het probleem te vinden is Dutch Coding Company gevraagd om het idee voor een app te realiseren. Lees snel verder over project Uni(Re)Cycle en zie wat het antwoord is.

Ons antwoord

Om het probleem bij de kern (gedrag onder studenten) aan te pakken, is het idee voor de Uni(Re)Cycle app ontstaan. Het doel van deze gamification applicatie is om duurzaam gedrag onder studenten te stimuleren. De gebruikers worden op het gebied van duurzaamheid uitgedaagd. Met opdrachten als “verpak je lunch in herbruikbare containers in plaats van wegwerpzakjes” kun je punten verdienen, die weer ingewisseld kunnen worden voor leuke (en duurzame!) beloningen zoals korting op duurzame merken. Naast deze leuke challenges is er ook een vriendschappelijke competitie met je vrienden op de campus in de vorm van een duurzaamheidsklassement. Het uiteindelijke doel van de app is om door middel van nudging blijvende gedragsveranderingen te creëren op weg naar een verantwoorde en duurzame consumptie op de campus.
Google Flutter Framework

Voor de ontwikkeling van de Uni(Re)Cycle app is gebruik gemaakt van het Google Flutter Framework. Middels Flutter kunnen wij vanuit één codebase een mooie stabiele app ontwikkelen voor de besturingssystemen iOS zowel Android. Het mooie is dat we niet alleen tijd besparen maar ook ervoor zorgen dat de gebruikers een fijne en consistente ervaring hebben op beide platformen. 

Binnen de Flutter Framework wordt de mogelijkheid geboden om verschillende thema’s toe te voegen aan een app zonder dat de functionaliteiten van de app veranderen. Voor Uni(Re)Cycle hebben we twee thema’s toegevoegd waardoor de Hogeschool van Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam (twee verschillende, maar verbonden, scholen) beiden hun eigen brand kunnen tonen aan haar studenten.

App design Unirecycle

De klimaatverandering en vervuiling van het milieu zijn onderwerpen waar we tegenwoordig niet meer omheen kunnen. Het wordt met de dag belangrijker om een steentje bij te dragen. De meesten zijn zich er wel van bewust maar zijn we er nog niet allemaal actief mee bezig. Met deze app maken we het voor de studenten van HvA en UvA heel makkelijk om op een positieve manier bij te dragen aan deze onderwerpen.

Gemiddeld besparen de uitdagingen van de app gemiddeld 10 kg CO2 en 2 kg afval per gebruiker, per week. Als 10% van de HvA-studenten de app zou gebruiken en wekelijks 3 challenges zou doen, zou er per studiejaar zo'n ±400.000 kg CO2 en ±70.000 kg afval worden bespaard. 

In samenwerking met

SURFconext

Om de studenten makkelijk en snel gebruik te laten maken van de app zijn wij voor Uni(Re)Cycle een service provider voor SURFconext. Dat betekent dat gebruikers van onderwijsinstellingen via SURFcontext kunnen inloggen zonder dat ze een nieuw account hoeven aan te maken. Binnen SURFconext is de Uni(Re)Cycle app specifiek ingesteld om alleen te gebruiken door studenten van UvA en HvA.

Unirecycle illustration
Laten we samenwerken!

Wij zijn jouw partner bij de lancering en het onderhoud van jouw digitale product. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Neem contact op

Laat je project niet stranden omdat een goede strategie ontbreekt. Kijk of jouw idee klaar is voor ontwikkeling met onze Digital Readiness Scan. Binnen 5 vragen weet je wat je volgende stap naar succes is.

Naar de scan