Inwonerberaad
#selectietool #AVG-proof #Algoritme

Inwonerberaad

Burgerberaden zijn een waardevolle toevoeging aan onze democratie, maar het selecteren van een representatieve groep deelnemers is een ingewikkelde opgave. Samen met EMMA, een onderzoeks-, advies- en participatie bureau, hebben wij een tool ontwikkeld waarmee eenvoudig én veilig een representatieve groep kan worden samengesteld.

Team
Sanne Berkhout - Designer
Sanne Berkhout
Designer
Bram Raaijmakers
Developer
Bjorn Voesten - Developer
Bjorn Voesten
Developer

Industriepartner

null

Doelen bereikt

  • 406.250 mensen uitgenodigd
  • 15+ beraden georganiseerd

Gebruikte technologieën

PHP, Larevel & Livewire

De vraag

Transparantie en inspraak zijn thema’s die niet meer weg te denken zijn uit de politiek. De overheid zet steeds vaker burgerparticipatie in om draagvlak te creëren voor haar plannen. Dit doen ze door het organiseren van burgerberaden. Dit is een event waar burgers samen komen om plannen van de overheid te bespreken. Alle stemmen uit de samenleving dienen vertegenwoordigd te worden; Rijk en arm, jong en oud, platteland en stad. Deze informatie is natuurlijk niet zomaar beschikbaar, dus hoe kan deze informatie op een privacyvriendelijke manier verzameld en gebruikt worden om een representatieve groep deelnemers te selecteren voor burgerberaden?

Ons antwoord

De selectietool die in samenwerking met EMMA is ontwikkeld selecteerd op een privacyvriendelijke en eenvoudige manier een representatieve groep deelnemers voor burgerberaden. Dit project is opgezet volgens alle (technische) eisen van de AVG, inclusief hosting binnen de EU. Door gebruik te maken van bestaande frameworks oftewel standaard onderdelen, garanderen we goede beveiliging van de persoonsgegevens.
Loting mechanisme

Voor het selecteren van kandidaten is een lotingmechanisme gebouwd. De loting is een puzzel waarbij er een groep geloot moet worden die aan de minimale criteria voldoet. Zo willen we voor een burgerberaad zorgen dat er voldoende mensen uit elke leeftijdscategorie vertegenwoordigd zijn. Het uitvoeren van een loting kan met één druk op de knop worden gedaan en duurt slechts seconden! Als je dit handmatig wilt doen, dan is het allereerst niet privacy vriendelijk, maar het is door de selectiecriteria ook een erg tijdrovende puzzel van soms zelfs meer dan een dag.

Burgerpanel mobile website
Incrementele ontwikkeling

De selectietool is incrementeel ontwikkeld, waarbij de meest belangrijke functionaliteiten als eerste worden ontwikkeld. Zo zorgden we ervoor dat we zo snel mogelijk kunnen lanceren met de meest waardevolle features, maar hielden we tegelijkertijd de flexibiliteit om bij te sturen wanneer dat nodig was. Het project is uitgevoerd door een compact team, waardoor we communicatielijnen kort en efficiënt konden houden.

Laat je project niet stranden omdat een goede strategie ontbreekt. Kijk of jouw idee klaar is voor ontwikkeling met onze Digital Readiness Scan. Binnen 5 vragen weet je wat je volgende stap naar succes is.

Naar de scan