Foodswapp app
#UI Design #UX Design #Prototyping #Pitch deck

Foodswapp_

Met Foodswapp wil David het plezier wat hij heeft met koken teruggeven aan anderen, door het kiezen van eten gemakkelijker en eenvoudiger voor anderen te maken. Foodswapp is een app dat leert door middel van een algoritme wat iemand lekker vind en op basis daarvan geeft het suggesties wat iemand die avond kan eten. Dit zorgt tijdsbesparing, gemak en inspiratie.

Team
Sanne Berkhout - Designer
Sanne Berkhout
Designer

Opdrachtgever

Foodswapp

Doelen bereikt

  • Pitchdeck om funding op te halen
  • Design gevalideerd met gebruikers

Services

Foodswapp is een startup die is opgericht door David die merkte dat mensen uit zijn leeftijdsgroep (20 jaar +/studentenleeftijd) ofwel geen tijd hebben om te koken of helemaal geen zin hebben om te koken. Dit zette David ertoe aan iets te bedenken dat deze groep mensen ertoe zou aanzetten om te gaan koken. Om dit probleem aan te pakken kwam hij met het idee voor een app. Als startup zijn ze druk bezig geweest om hun idee te valideren en hebben ze hun waardeproposities steeds herhaald. Om hun idee te valideren hebben ze zelf een conceptueel product gemaakt via Google Formulieren en WhatsApp. Terwijl ze bezig waren met hun idee te valideren, waren ze ook op zoek naar investeerders die het concept wilden financieren.

De vraag

Om investeerders te overtuigen tijdens hun investeerders pitch, wilde Foodswapp hun concept visueel kunnen presenteren en tegelijkertijd de geldigheid ervan bewijzen. Op verzoek aan ons willen ze een prototype maken en een gebruikerstest uitvoeren om het definitieve concept te valideren. Het verzoek was tweeledig. De ontwerpen zijn gemaakt om het idee te valideren maar dienen ook als een pitchdeck voor de potentiële investeerders die het idee zouden financieren.

Ons antwoord

Tijdens de kick-off werd niet alleen het idee van Foodswapp gedeeld. Ook hebben we van dit moment gebruik gemaakt om de functionaliteiten op hoog-over niveau te bespreken zodat we een goede, kwalitatieve gebruikerstest konden uitvoeren. Op basis van de aangeleverde informatie hebben we een ontwerp gemaakt om de gebruikers flow te testen. Een van de functionaliteiten die we met de ontwerpen hebben getest, was dat gebruikers van de app een slider moesten gebruiken om aan te geven of ze van comfortfood of gezonde voeding houden. Een andere veronderstelling was dat men graag zou willen filteren op de totale kookduur van recepten. De ontwerpen werden gebruikt in gebruikerstests en we ontdekten dat de slider iets is waar mensen niet naar op zoek waren. Ze waren meer geïnteresseerd in de ingrediënten die ze die dag wilden eten, de kookduur en ook het aantal mensen waarvoor ze gingen koken.
Branding

In deze design case heeft Foodswapp geen huisstijlgids of logo, dus hebben we een app ontworpen die visueel aantrekkelijk is en past bij het idee. Omdat we ook wilden dat Foodswapp hun doel van dit ontwerpproces zou bereiken, ging onze ontwerper een beetje freestylen en de creativiteit de vrije loop laten terwijl hij rekening hield met de overeengekomen schermen voor de app.

Om dicht bij wat Foodswapp voor ogen heeft te blijven, hebben we ze gevraagd een moodboard te maken om als inspiratie te gebruiken voor de daadwerkelijke app-ontwerpen.

Foodswapp app design
User tests

De samenwerking was in positieve zin intensief. Tijdens de design week was er dagelijks overleg om het gemaakte proces op elkaar af te stemmen en bij te houden. Om de gebruikerstest te laten plaatsvinden heeft Foodswapp een handvol onbevooroordeelde en gerandomiseerde mensen geleverd die kunnen worden gezien als de doelgroep van de app.

De groep bevatte mensen van de jonge generatie, zij die samenwonen (bijvoorbeeld in een studentenhuis), alleen wonen en zelfs iemand die nog nooit heeft gekookt.

Foodswapp app user interface design

De gebruikerstest vond digitaal plaats wat het makkelijker maakt in die zin dat de testbegeleider niet echt over iemands schouder hoeft te kijken om te zien wat de gebruiker aanklikt of doet. We stuurden de ontwerpen naar de gebruikers en vroegen hen er doorheen te klikken terwijl we vragen stelden als; wat zou je nu doen, wat verwacht je op dit moment? De gestelde vragen zijn bedoeld om eerlijke feedback te verzamelen. Het is daarom belangrijk om open vragen te stellen en niet (per ongeluk) in een bepaalde richting te sturen.

Foodswapp app

Een leuk feit om te vermelden in deze design case onze ontwerper ervoor heeft gekozen om de gebruikersinterface een echte printstijl te geven, met behulp van lettertypen die je normaal gesproken zou zien in gedrukte uitstapjes zoals boeken of tijdschriften. Ook is de gebruikersinterface ontworpen met verschillende 'offline'-texturen, zoals mat glas en papier look en feel, om de gebruiker de ervaring te geven dat hij daadwerkelijk een kookboek bij de hand heeft in plaats van een app.

Glenn heeft mij geholpen met het opzetten van mijn droom, namelijk een app die mensen het plezier terug gaat geven met koken. Na een aantal testen met mijn potentiële doelgroep, werd het tijd om over het design en proces van de gebruiker na te denken in de Design Sprint. Samen met Sanne heb ik intensief samengewerkt om mijn prototype te ontwikkelen. Zelfs na een maand na de oplevering van het prototype was Sanne flexibel en beschikbaar om mij nog te helpen met mijn mock-ups. Ik ben erg blij met de samenwerking en het resultaat van Dutch Coding Company.

David Snijder - Founder Foodswapp
David Snijder

Founder Foodswapp

Laat je project niet stranden omdat een goede strategie ontbreekt. Kijk of jouw idee klaar is voor ontwikkeling met onze Digital Readiness Scan. Binnen 5 vragen weet je wat je volgende stap naar succes is.

Naar de scan