HomeBlogWat is open source en waarom is het belangrijk?
wat is open source
#Strategy
Nick Verbeet - COONick Verbeet
21 april 2021

Wat is open source en waarom is het belangrijk?

Veel van de code die we schrijven voor onze klanten blijft helemaal geheim. Logisch zou je zeggen, als klant wil je immers niet dat er iemand anders met je software vandoor gaat. Toch is dat zonde, want door losse componenten ‘open source’ beschikbaar te maken voor anderen wordt ook jouw code er beter van! Benieuwd hoe dat werkt? In dit artikel ga ik in op wat open source precies is en waarom het zo belangrijk is voor jou als klant, voor ons en voor de rest van de wereld. 

Wat is open source?

Als we het hebben over open source, dan gaat het om projecten waarvan de broncode publiekelijk beschikbaar is. Iedereen kan die code bekijken, aanpassen en gebruiken naar eigen wens en inzicht. Open source software zie je overal om je heen. Het Android besturingssysteem dat je op Samsung telefoons ziet is bijvoorbeeld open source. Maar ook als je een website bezoekt die gemaakt is met Wordpress (meer dan 70 miljoen websites gebruiken dit) of een pagina bekijkt op Wikipedia maak je gebruik van open source software.

Ook wij gebruiken open source in onze digitale producten. Voor veel van onze projecten maken we gebruik van verschillende (kleine) open source componenten. Wij gebruiken open source componenten bijvoorbeeld om de beveiliging te regelen van de applicatie, of razendsnel grote hoeveelheden data uit te lezen. Dat scheelt niet alleen tijd, het zorgt ook voor betere kwaliteit - hoe dat werkt komen we verderop in dit artikel nog op terug!

De ontwikkeling van open source projecten gaat vaak op een iets andere manier dan gewone projecten. Bij normale ('closed source') projecten worden één of meerdere teams gewoonlijk centraal door een organisatie aangestuurd. Bij open source projecten zit dat anders. Niemand is de baas over het project en het staat iedereen dus vrij om suggesties te doen voor de verbetering van de code.

Waarom is open source belangrijk?

Open source, en open source componenten, vormen de basis van enorm veel andere projecten en hebben daarmee een grote impact op ons dagelijks leven. Open source biedt een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van closed source en het is dus ook niet gek dat het gebruik van open source steeds populairder wordt. Hieronder een aantal van de belangrijkste voordelen.

Snellere ontwikkeling

Een voordeel van het gebruik van open source is dat de ontwikkeling van nieuwe projecten vele malen sneller gaat. Code die al door anderen geschreven is en openbaar beschikbaar gemaakt is, hoeft namelijk niet opnieuw geschreven te worden. Dat scheelt een hoop tijd - en daarmee kosten - bij de ontwikkeling van nieuwe producten!

Kwaliteit

Populaire open source componenten zijn vaak van goede kwaliteit, omdat veel mensen die ze gebruiken ook suggesties doen om ze nog beter te maken. Mensen met uiteenlopende expertises en achtergronden kunnen de code inspecteren en verbeteren. Dat komt de kwaliteit ten goede. In plaats van een enkel team bij een organisatie is de hele wereld betrokken bij de ontwikkeling. 

Diversiteit

De groep ontwikkelaars die aan een open source project werkt heeft vaak een meer diverse samenstelling dan bij een gemiddeld bedrijf. Heel veel verschillende culturen en expertises vinden elkaar in de open source community. Nigeria, Hong Kong en Saoedi-Arabië zijn de drie landen waar de open source community het snelst groeit van de hele wereld.

Transparantie

Bij open source projecten is niet alleen de code openbaar, maar ook de discussie eromheen. Iedereen kan dus ook bijdragen aan die discussie en nieuwe ideeën en inzichten aandragen. Daardoor verklein je de kans op onvoorziene en ongewenste effecten van aanpassingen aan de code.

Wat doet Dutch Coding Company aan open source?

Open source is dus enorm belangrijk en biedt grote voordelen. Daar willen wij niet alleen gebruik van maken, maar ook een actieve bijdrage aan leveren. Daarom worden wij steeds actiever binnen de open source community. Dat doen we door zelf open source componenten te ontwikkelen en door features en ideeën toe te voegen aan bestaande open source projecten.

Benieuwd naar wat we allemaal gaan publiceren? Op onze Github pagina hebben we reeds een paar mooie open source componenten gepubliceerd. Van een notitiefunctie voor in beheersystemen tot een stukje code om razendsnel data uit te lezen. Houd onze blog en ons Twitter account in de gaten voor de laatste updates over onze open source.

Gratis Whitepaper Download

Open Source een voordeel voor jouw ontwikkelingsproject

Gratis Download

Dit vind je misschien ook interessant:

Laat je project niet stranden omdat een goede strategie ontbreekt. Kijk of jouw idee klaar is voor ontwikkeling met onze Digital Readiness Scan. Binnen 5 vragen weet je wat je volgende stap naar succes is.

Naar de scan