Home Blog Ureninschatting op basis van fixed fee of een nacalculatie?
Glenn

Ureninschatting op basis van fixed fee of een nacalculatie?

25 mei 2022 Binh Duong - IT Sales Consultant 1 min

Naast inzicht in je wensen, staat deze olifant ook al een tijdje in de kamer: Hoe om te gaan met je budget? Moet je de software ‘fixed fee’ ofwel voor één vaste prijs laten ontwikkelen? Of is het slimmer om voor nacalculatie te gaan? Voor je begroting is het lekker om met een fixed fee te werken. De kwaliteit van de software smeekt alleen om nacalculatie. Wat moet je nu kiezen? 

Met onderstaande tabel helpen we je inzicht te geven in de processen achter een fixed fee en een ureninschatting. Ook neem ik je mee in de favoriete werkwijze van Dutch Coding Company.

Table Dutch

Waarom de nacalculatie onze favoriet is

Functies die vooraf zijn bepaald, wijzigen in de praktijk regelmatig. Vaak kom je er tijdens de ontwikkeling al achter dat er (kleine) wijzigingen gewenst zijn. Functies die je zo graag wilde in fase 1 blijken in fase 2 toch minder belangrijk dan je dacht. Als we alles begroot zouden hebben, zie je dat terug in de kosten van projectmanagement. Nu kunnen we per fase kijken wat écht belangrijk is. Bovendien zorgt nacalculatie voor veel hogere kwaliteit.

Developer at work

Grip houden op de kosten bij de ureninschatting

Al eerder haalden we het aan: mijlpalen zijn dé heilige graal om kosten te beheersen. Als je alles in één keer bouwt duurt het lang voor je ervaring hebt met een werkend product. De kans dat je functies bouwt die overbodig zijn is gigantisch. Met mijlpalen krijg je zo snel mogelijk ervaring uit de markt. Je kiest dus steeds voor de meest waardevolle functionaliteiten om te ontwikkelen.

Bug fixes

Bugs

Bij een fixed fee betekent het dat op een gegeven moment de tijd op is. Perfecte software bestaat alleen in romantische software comedies. Je wil niet dat je maanden na oplevering bugs tegenkomt die niet meer worden gemaakt. Bij een fixed fee krijg je die grens namelijk altijd een keer. Dat kost een boel energie. Want wat ‘had de bouwer moeten overzien’ en wat is ‘een bug die buiten het project valt zoals begroot’.

Milestones

Wanneer fixed fee

In principe nooit. Behalve onze complete design sprint. Hierbij bepalen we in een week hoe de specificaties van je software eruit moeten zien. Dit proces is internationaal beproefde methode van 5 werkdagen. Vandaar dat we hier makkelijk een fixed fee kunnen vragen. We weten zeker dat we continu kwaliteit kunnen leveren. 

De software zelf zien we als een levend product. Het is nooit af, ook omdat de wereld óm de software continu verandert. Wij werken daarom het liefst met mensen die een strategisch partnerschap willen. Een hoofdingrediënt voor software met striking impact. 

Hybride, een soort fixed fee

Niet voor elke partij is nacalculatie een reële optie: soms zijn er harde grenzen aan het budget. In dat geval kunnen we ook fixed fee, flexible scope werken. Daarbij houden we wél een vast budget aan, maar houden we de deliverables flexibel. We delen de functionaliteiten op in must haves en nice to haves: de must haves worden gegarandeerd binnen budget opgeleverd, maar alleen als we tijd (en dus budget) over hebben ontwikkelen we aan de nice to haves. Zo heb je altijd de maximale waarde voor je budget! 

Fixed fee flexible scope
Hi ik ben Binh. IT Sales Consultant bij Dutch Coding Company
Hoe kan ik je helpen?

Dit vind je misschien ook interessant:

Benieuwd hoe we andere bedrijven hebben geholpen te groeien? Download ons Portfolio 2023 voor een selectie uit onze recente projecten.

Download