Home Blog Inwonerberaad

Inwonerberaad

25 mei 2022 Martijn Imhoff - Developer 1 min

Hoe kom je als gemeente in gesprek met burgers van verschillende afkomst en opinie? En waarom is een inwonerberaad een waardevol instrument van een representatieve democratie? In opdracht van onderzoeks-, advies- en participatie bureau EMMA hebben wij een selectietool ontwikkeld wat bijdraagt aan een inwonerberaad. Wil je weten hoe, lees verder.

Wat is inwonerberaad?

Inwonerberaad is een lichte vorm van burgerinspraak waarbij een groep burgers wordt geselecteerd die zich eenmalig buigt over een maatschappelijk vraagstuk.

Omdat bij het verzamelen van burger input voldoende representatieve afspiegeling nodig is wordt een brede groep aangeschreven, waarna er een groep geselecteerd moet worden.

EMMA kreeg de opdracht van de RES-regio West-Brabant om een inwonerberaad te organiseren. Wij kregen de vraag van EMMA om een selectietool voor dit inwonerberaad te ontwikkelen wat helpt bij de selectie van een representatieve groep burgers met voldoening van de privacy wetgevingseisen. Het is een tool wat niet geremd of gestuurd is door partijpolitiek.

Hoe hebben wij de representatieve groep aangeschreven?

De selectie tool selecteert op basis van karakteristieken van de respondenten. Voor het inwonerberaad werden 10.000 adressen uit de regio geloot welke een uitnodiging per brief hebben gekregen met een unieke code. Met de code konden de ontvangers zich aanmelden voor het inwoner beraad. Na aanmelding werden ze een aantal kenmerken gevraagd die voor het vraagstuk van belang waren. Denk aan leeftijd; woonplaats; inkomen enzovoorts.

Bij sluiting van het aanmeldproces werd door het systeem op basis van een algoritme een loting gedaan uit alle gedane aanmeldingen. Hier kwam een lijst uit met het gewenste aantal deelnemers en deze groep kreeg uiteindelijk ook het bericht om mee te doen aan het inwoner beraad.

Burgerpanel

Hoe hebben we ervoor gezorgd dat privacy gewaarborgd is? 

Door het gebruik van standaard frameworks voorkomen we veel voorkomende security fouten (zoals SQL injection). Daarnaast zorgen we voor de beveiliging dmv een goede architectuur en doordachte processen. Dit project is opgezet volgens alle (technische) eisen van de AVG, inclusief hosting binnen de EU.

Daarnaast is ervoor gezorgd dat het inwonerberaad toegankelijk zou zijn voor een zo divers mogelijke groep waarbij er is gekozen om uitnodigingen te vertalen naar de vijf meest voorkomende talen in de regio.

Hi ik ben Binh. IT Sales Consultant bij Dutch Coding Company
Hoe kan ik je helpen?

Dit vind je misschien ook interessant:

Benieuwd hoe we andere bedrijven hebben geholpen te groeien? Download ons Portfolio 2023 voor een selectie uit onze recente projecten.

Download