HomeBlogDrie vragen over onze Inwonerberaad selectietool
Online burgererberaad
#Nieuws
Martijn Imhoff - Developer Dutch Coding CompanyMartijn Imhoff
25 mei 2022

Drie vragen over onze Inwonerberaad selectietool

Hoe kom je als gemeente in gesprek met burgers van verschillende afkomst en opinie? En waarom is een inwonerberaad een waardevol instrument van een representatieve democratie? In opdracht van onderzoeks-, advies- en participatie bureau EMMA hebben wij een selectietool ontwikkeld wat bijdraagt aan een inwonerberaad. Drie vragen over Inwonerberaad.

Wat is inwonerberaad?

Een burgerberaad is een lichte vorm van burgerinspraak waarbij een groep burgers wordt geselecteerd die zich eenmalig buigt over een maatschappelijk vraagstuk. Omdat bij het verzamelen van burger input voldoende representatieve afspiegeling nodig is wordt een brede groep aangeschreven, waarna er een groep geselecteerd moet worden.

EMMA kreeg de opdracht van de RES-regio West-Brabant om een inwonerberaad te organiseren. Wij kregen de vraag van EMMA om een selectietool voor dit inwonerberaad te ontwikkelen wat helpt bij de selectie van een representatieve groep burgers met voldoening van de privacy wetgevingseisen. Deze tool heet Inwonerberaad. Het grootste voordeel: het maakt een volledig neutrale selectie.

Hoe hebben wij de representatieve groep aangeschreven?

De selectie tool selecteert op basis van karakteristieken van de respondenten. Voor het inwonerberaad werden 10.000 adressen uit de regio geloot welke een uitnodiging per brief hebben gekregen met een unieke code. Met de code konden de ontvangers zich aanmelden voor het inwoner beraad. Na aanmelding werden ze een aantal kenmerken gevraagd die voor het vraagstuk van belang waren. Denk aan leeftijd; woonplaats; inkomen enzovoorts.

Bij sluiting van het aanmeldproces werd door het systeem op basis van een algoritme een loting gedaan uit alle gedane aanmeldingen. Hier kwam een lijst uit met het gewenste aantal deelnemers en deze groep kreeg uiteindelijk ook het bericht om mee te doen aan het inwoner beraad.

Een burgerberaad

Hoe hebben we ervoor gezorgd dat privacy gewaarborgd is? 

Door het gebruik van standaard frameworks voorkomen we veel voorkomende security fouten (zoals SQL injection). Daarnaast zorgen we voor de beveiliging dmv een goede architectuur en doordachte processen. Dit project is opgezet volgens alle (technische) eisen van de AVG, inclusief hosting binnen de EU.

Daarnaast is ervoor gezorgd dat het inwonerberaad toegankelijk zou zijn voor een zo divers mogelijke groep waarbij er is gekozen om uitnodigingen te vertalen naar de vijf meest voorkomende talen in de regio.

Dit vind je misschien ook interessant:

Laat je project niet stranden omdat een goede strategie ontbreekt. Kijk of jouw idee klaar is voor ontwikkeling met onze Digital Readiness Scan. Binnen 5 vragen weet je wat je volgende stap naar succes is.

Naar de scan