HomeBlogDe beste programma’s om digitaal thuis te werken
Digitaal thuiswerken
#Cultuur
Stijn Mommersteeg - DeveloperStijn Mommersteeg
31 maart 2020

De beste programma’s om digitaal thuis te werken

Vanwege de coronamaatregelen werken we ook bij Dutch Coding Company vrijwel allemaal thuis. Omdat het in onze cultuur zit om ‘connected’ te blijven, gebruiken we een aantal tools waarmee we ons werk optimaal kunnen blijven doen. In dit artikel geven we een aantal tips over hoe je binnen je bedrijf het beste met elkaar verbonden kunt blijven.

Chatten met collega's

Videobellen is waarschijnlijk het eerste waar je aan denkt bij thuiswerken, maar chatten is zeker zo belangrijk! Niemand wil de hele dag in een videocall zitten, een e-mailconversaties worden al snel onoverzichtelijk en telefonisch contact is niet altijd een optie. Een tool waarmee je kunt chatten met je collega’s lijkt misschien wat onpersoonlijk, maar dat is zeker niet het geval. Het is een extra optie om contact te houden met elkaar, zonder de hele dag te bellen. Een collega is soms niet direct telefonisch beschikbaar, maar kan wel even een chatbericht sturen.

Chatprogramma’s hebben vrijwel allemaal dezelfde basisfunctionaliteit. Per onderwerp of project is er een chatkanaal waar de betrokken teamleden zich bij aan kunnen sluiten. Er is de mogelijk om documenten, foto’s, stemopnames en zelfs code te delen dankzij de Markdown ondersteuning. Daarnaast kun je een-op-een gesprekken houden, als je iets wilt delen dat niet iedereen hoeft te weten.

Slack

Slack is het meest populaire zakelijke chatprogramma. Het is rijk aan features om zo goed mogelijk met elkaar in contact te kunnen blijven. Je kunt korte vragen stellen (in privé- of groepsgesprekken), snel overleggen en zelfs een videocall met al je collega’s houden. Dankzij de integratie met verschillende platformen (zoals ZenDesk) kunnen meldingen direct in de chat worden geplaatst, zodat je sneller tot actie kunt overgaan. Grote organisaties zoals EA, Oracle en AirBnB zijn overtuigd en maken al gebruik van deze oplossing.

Microsoft Teams

Voor organisaties die gebruikmaken van Office 365 zal Microsoft Teams inmiddels geen onbekend fenomeen meer zijn. Het programma is beschikbaar als browser variant en als app en biedt integratie met de andere tools van Microsoft. Hierdoor kun je naadloos samenwerken aan MS Office documenten en presentaties. Bij groepsvergaderingen kunnen er notities gemaakt worden binnen de app en de vergadering kan worden opgenomen. Je kunt, net als bij andere chatprogramma’s, een chatgroep per onderwerp aanmaken of privé gesprekken houden.

Rocket.chat

Bij Dutch Coding Company chatten we via Rocket.chat. Voor ons is dit de meest ideale optie, omdat we dit zelf kunnen hosten (we zijn graag in control!) en omdat het is geoptimaliseerd voor softwareontwikkelaars. Met Rocket.chat hou je een goede workflow door alles op één plek te centraliseren. Het is gemaakt voor naadloze samenwerking tussen teams, DevOps en klantbetrokkenheid.

Videobellen

Voor overleg waarbij chatten niet volstaat zijn ook wij inmiddels bekend met het fenomeen videobellen. Bij videobellen is er meer aandacht dan bij chat en voorkomen we dat we elkaar helemaal uit het oog verliezen in deze lastige tijd. Er is een enorm aanbod in videocall software, wat het best lastig kiezen maakt. Verderop in dit artikel beschrijven we de alom bekende én onze favoriete opties.

Bij Dutch Coding Company gebruiken wij videobellen voor meerdere doelen. In de ochtend houden we een stand-up: een vaste meeting waarbij we elkaar op de hoogte brengen van wat we die dag gaan doen. Ook voor besprekingen over een bepaald project (waarbij we wat dieper op de stof in moeten gaan) en voor onze meetings met klanten of partners maken we gebruik van videobellen.

Maar genoeg serieuze praat: ook de gezellige dingen kunnen wij digitaal! Vóór corona planden wij regelmatig ‘meetings’ om het gezellig te houden, dat zit ten slotte in onze cultuur. Zo lunchten we altijd samen en was er de vrijdagmiddagborrel. Omdat we dit nu niet meer kunnen fysiek organiseren, hebben we om 12:30 een virtuele lunch en op vrijdagmiddag een virtuele borrel. Zo zien en spreken we elkaar toch even regelmatig en houden we het gezellig!

Google Hangouts

Als je gebruikmaakt van Google Calendar heb je het vast al een keer voorbij zien komen: Google Hangouts, het platform van Google voor online meetings. Als je een meeting in je agenda zet, wordt er meestal zelfs automatisch een hangouts link toegevoegd. Via dit platform kun je videobellen en je scherm delen, maar het heeft ook de unieke feature dat je zelfs zonder internet via je telefoon bij de meeting aanwezig zijn.

Skype

Een old-time favorite die nog steeds zijn werk goed doet. Het voordeel van Skype is dat de wat ‘oudere’ generaties er vertrouwd mee zijn. Vaak is het standaard geïnstalleerd op computers en telefoons. Een nadeel is dat Skype niet met zijn tijd is meegegaan en geen extra functionaliteiten heeft toegevoegd. Het is dus absoluut geen alles-in-een tool.

Whereby

Als thuiswerkers bij Dutch Coding Company maken we graag gebruik van het platform Whereby. Voor dit platform is geen app of installatie vereist is en je kunt elke keer dezelfde vergaderlink gebruiken. Omdat je het in je browser kunt gebruiken, is het makkelijker voor collega’s en klanten om deel te nemen aan een meeting. Voor onze actieve projecten hebben wij voor elk een eigen meetingroom ingesteld, zodat er meerdere meetings tegelijk gehouden kunnen worden. Een leuke bijkomstigheid is dat voor elke meeting die je host bij Whereby zij een boom planten, net als wij bij onze hostingpakketten! 

Bonustip: samen een spelletje spelen

Het hechte team van Dutch Coding Company houd graag de gezelligheid erin. Eén van onze team members heeft daarom een Minecraft server opgezet, zodat we na het werken nog even van wat ontspanning kunnen genieten. Het helpt de sfeer erin te houden en zelfs collega’s die het niet eerder gespeeld hebben spelen een potje mee!

Dit vind je misschien ook interessant:

Laat je project niet stranden omdat een goede strategie ontbreekt. Kijk of jouw idee klaar is voor ontwikkeling met onze Digital Readiness Scan. Binnen 5 vragen weet je wat je volgende stap naar succes is.

Naar de scan