HomeBlogApps ontwikkelen met Flutter 2: wat is er nieuw?
iOS en Android apps ontwikkelen met Flutter 2: wat is er nieuw?
#Innovatie
Stijn Mommersteeg - DeveloperStijn Mommersteeg
23 maart 2021

Apps ontwikkelen met Flutter 2: wat is er nieuw?

Het is geen geheim dat we bij Dutch Coding Company graag werken met het Flutter framework van Google om mooie en krachtige apps te ontwikkelen. Met de aankondiging van de nieuwe versie van Flutter, Flutter 2, kunnen we in de toekomst onze apps nóg beter maken, maar hoe?

Minder bugs dankzij de stabiele Dart null safety

Doordat de null safety in Flutter nu stabiel is, kunnen ontwikkelaars nog makkelijker veelvoorkomende fouten opsporen. Hoe werkt dat precies? Allereerst goed om te weten: Dart is de programmeertaal waarmee Flutter al sinds het begin ontwikkeld wordt. Naarmate de tijd vordert ontwikkelt de taal ook en dit komt niet alleen app ontwikkelaars ten goede, maar ook de app gebruikers omdat er hierdoor minder bugs in de apps zullen zitten.

Waarom minder bugs door deze ontwikkeling? De meeste bugs die er stiekem in sluipen zijn de zogenaamde null errors. Een object heeft in dat geval geen waarde. Hier kan de app in de meeste gevallen niet mee omgaan als er niet op null gecheckt wordt. Met de Null safety feature kan er meteen in de ontwikkeltool gezien worden of het mogelijk is dat een waarde null kan krijgen. Indien dit zo is kan het meteen afgevangen worden, voordat de app naar testers of gebruikers gaat en zij de bugs tegenkomen, dat willen we namelijk niet 😉.

Flutter development for iOS, Android, Web en andere platforms

Flutter nu ook voor web, desktop en IoT devices!

Flutter had als eerste doel om het beste cross-platform framework te zijn voor Android en iOS, maar naarmate het succes vorderde zijn de ambities van Flutter ook gegroeid! Dit resulteert dat vanaf Flutter 2 er ondersteuning is om dezelfde code te gebruiken om apps op Windows, MacOS, Linux, embedded en het web uit te brengen. Hier worden wij als ontwikkelaars heel enthousiast van, want dit betekent dat wij nog meer kunnen aanbieden met dezelfde ervaring als men in onze apps heeft.

Dit biedt veel kansen voor het ontwikkelen van applicaties voor al deze platforms. Met deze update kunnen wij vanuit één codebase namelijk razendsnel een app ontwikkelen voor al deze platformen.

Dual screen design patterns

Een uitgebreidere UI-bibliotheek

Met Flutter kun je de meest mooie apps ontwikkelen. Flutter is vanaf het begin al geprezen om zijn geweldige UI elementen die enorm smooth voelen in het gebruik en makkelijk te implementeren zijn voor ontwikkelaars. In Flutter 2 zijn er aan deze collectie weer extra updates toegevoegd voor nog een betere ervaring.

Foldables (smartphones die je kunt opvouwen) komen eraan! Ze zijn een opkomend fenomeen en ook de app ontwikkelaars moeten eraan geloven. Flutter is zich op de hoogte geweest van deze ontwikkelingen en heeft ervoor gezorgd dat app ontwikkelaars in Flutter 2 ook deze ‘form factors’ kunnen ondersteunen. Als dit de toekomst is, zijn we er als ontwikkelaars in ieder geval klaar voor!

Conclusie

Bij Dutch Coding Company zijn wij vanaf de beta versie al enthousiast van Flutter en het wordt eigenlijk ieder jaar weer bevestigd dat dit de juiste keuze was. Met Flutter 2 zijn er weer extra mogelijkheden toegevoegd om onze apps nog beter van kwaliteit te maken en in de toekomst meer mensen blij te maken met de ondersteuning van al deze verschillende platformen. De null safety functionaliteit zorgt ervoor dat wij nog voor het testen van de app kunnen zien of er iets mogelijk fout gaat, wat opnieuw de kwaliteit ten goede komt. Al met al is Flutter klaar voor de toekomst en wij ook!

Dit vind je misschien ook interessant:

Ben je van plan om een nieuw digitaal product te lanceren? We bieden nieuwe klanten nu tot wel 25% korting op een launch-ready MVP.

Vraag naar de voorwaarden

Contact