HomeBlogAI productinnovatie voor MKB
Glenn Bergmans geblurred met algoritmes op de voorgrond
#Strategie
Glenn Bergmans, business director Dutch Coding CompanyGlenn Bergmans
30 mei 2024

AI productinnovatie voor MKB

Big tech timmert flink aan de weg voor AI en het lijkt wel alsof er wekelijks nieuwe producten gelanceerd worden. Al je er ook maar een beetje vroeg bij bent, gebruik je waarschijnlijk al AI in je dagdagelijkse werk. Maar hoe zit dat met je klantpropositie? Zit er al AI in je producten of verkoopkanalen? Je hoeft geen Silicon Valley startup te zijn om AI oplossingen aan te bieden in je apps of platforms. Sterker nog, het juiste moment voor MKB bedrijven om met AI te beginnen is nu, volgens Glenn Bergmans, founder van Dutch Coding Company.

Hero vs Hype

Het is lang geleden dat we zo'n sterke winnaar hebben gezien in het Hero vs Hype debat als met generative AI, zeker als het gaat om taalmodellen. AI is een blijvertje en zal de manier waarop we leven, winkelen en ons werk doen blijvend veranderen. Net zoals je klanten in de huidige tijd verwachten dat je business zowel online als offline actief is, zo zullen je klanten ook gaan verwachten dat je producten goedkoper, efficienter en intelligenter worden door het gebruik van AI.

Hoewel AI dus een blijvertje is, is er zeker ook veel hype rondom. Op het moment van schrijven (midden 2024), zijn we zeker voorbij de peak of inflated expectations: de tijd van AI overal maar aan toevoegen maakt plaats voor een bewustere aanpak. Veel big tech spelers en VC-backed start-ups kunnen op dit moment de overhyped verwachtingen niet waarmaken. Betekent dat dat AI een flop is? In tegendeel! De markt is op dit moment aan het uitvogelen waar en hoe AI het beste toepassing vindt. Dat is een kwestie van uitproberen, terwijl je de klantbehoefte probeert te achterhalen, gebruikers nog leren wat AI kan en de onderliggende technologie steeds volwassener wordt. Zou een AI-driven tandenborstel nou echt de toekomst zijn voor mondhygiëne?

Dus, lang verhaal kort: ondanks de desillusie van AI verwachten we dat het aantal nuttige AI toepassingen binnenkort zal toenemen. Op dit moment verwachten we het meest van taal-gerelateerde toepassingen, zoals gepersonaliseerde content, conversational UI's, het lezen of samenvatten van tekst, maar ook bijvoorbeeld het genereren van code. Maar in plaats van grof geld verbranden voor de volgende AI-driven gimmick (AI whisky, serieus?), zal de markt voorzichtiger en verstandiger omgaan met productontwikkeling. Consumenten zullen ook kritischer zijn als het gaat om de toegevoegde waarde van AI en zullen ook de nadelen (bijvoorbeeld privacy) gaan meewegen.

Een kans voor kleinere bedrijven

Nu de hype een beetje afkoelt, ontstaan er kansen voor kleinere organisaties. Het implementeren van AI wordt makkelijker en goedkoper, zeker omdat AI modellen steeds beter beschikbaar komen en er meer concurrentie ontstaat in de markt. Daarnaast hebben de pioniers van het AI landschap al veel geprobeerd, waardoor jij kan leren van hun experimenten om te zien wat wel of juist niet werkt.

Daarom is dit het perfecte moment voor MKB bedrijven om aan te haken en AI oplossingen in hun producten toe te voegen. Daar zien we drie markttrends voor:

  1. De technologie wordt snel volwassen: door de beschikbaarheid van goedkope, voorgetrainede en kant-en-klare modellen, hoef je je geen zorgen te maken over de onderliggende AI technologie. Welke klantbehoefte je AI oplossing oplost is nu veel belangrijker. En jij kent je markt natuurlijk als de beste!
  2. Second mover advantage: niets mis met het kopiëren van een goed idee. Big tech betaalt het leergeld voor jou, waardoor jij succesvolle experimenten kan vertalen naar jouw niche of markt.
  3. Consumenten worden AI-vaardiger: omdat AI al wordt gebruikt in bekende applicaties zoals Windows en Snapchat, is jouw AI toepassing waarschijnlijk niet meer de eerste keer dat je klant AI tegenkomt.

Post-its op een muur tijdens een strategie brainstorm

Een AI strategie voor MKB

Zoals met elk nieuw product of functionaliteit die je gaat lanceren, is het belangrijk om de juiste stappen te doorlopen voor een goede product/market fit. Het onontgonnen AI landschap geeft echter wat extra valkuilen om op te letten, mede omdat de technolgie en het consumenten gedrag nog snel verandert. Hier zijn onze tips voor een voltreffer bij lancering en om de investering onder controle te houden:

  1. Bepaal waarop je wil starten met AI: bang voor concurrentie? Gaan je klanten andere dingen verwachten van je service? Komen er nieuwe alternatieven voor jouw dienst of verwacht je dat de prijzen gaan zakken in je markt? Dit kunnen allemaal geldige redenen zijn om met AI productontwikkeling aan de slag te gaa, maar de onderliggende reden kan beslissend zijn welke delen van je klantreis je als eerste gaat proberen aan te pakken.
  2. Focus op toegevoegde waarde voor je klant: het probleem dat je oplost is altijd belangrijker dan of AI de oplossing biedt. Kijk naar de stappen in je klantreis die veel tijd kosten, frustraties opwekken of onnauwkeurig of moeilijk zijn. Op basis van de frustraties van je klant is het mogelijk om een oplossing te bedenken, en het zou zomaar kunnen dat de nieuwe mogelijkheden van AI deze oplossing mogelijk maken!
  3. Lanceer snel en klein, polijst voor perfectie: in een markt waar eigenlijk niemand alle antwoorden heeft, is het nog belangrijker om te investeren op basis van feedback van je klanten. Lanceer een klein MVP en verzamel inzichten met een user test. Sterker nog, hoe goedkoper het MVP hoe meer budget je overhoudt om je product later bij te schaven.
  4. Hou je concurrenten en big tech in de gaten: het grote geld in deze markt heeft al veel geprobeerd, waar jij waardevolle inzichten uit kan afleiden. Kan je een generieke oplossing die goed lijkt te werken vertalen naar jouw specifieke markt of niche? Let ook op je concurrenten om te zien wat zij al hebben geprobeerd.

Al met al verschuift de focus van de AI hype van de nieuwe mogelijkheden naar een beter onderbouwde zoektocht voor toepassingen. De behoeftes van je klanten bepalen daarbij welke features je moet ontwikkelen. Het is een interessante tijd voor kleinere bedrijven om te beginnen met AI experimenten in hun (digitale) producten, en natuurlijk staat het team van Dutch Coding Company klaar om je te helpen op deze reis. Het is het perfecte moment om de leren van de AI-pioneers en om deze inzichten te vertalen naar jouw markt en klanten. Maar pas op, het zou kunnen dat je concurrenten ook bezig zijn (en geef ze eens ongelijk)!

Over de auteur
Glenn Bergmans, business director Dutch Coding Company
Glenn Bergmans

Founder @ Dutch Coding Company

Het is Glenn's missie om bedrijven te helpen digitaal succesvol te zijn en deelt zijn inzichten over business en technologie

Dit vind je misschien ook interessant:

Laat je project niet stranden omdat een goede strategie ontbreekt. Kijk of jouw idee klaar is voor ontwikkeling met onze Digital Readiness Scan. Binnen 5 vragen weet je wat je volgende stap naar succes is.

Naar de scan