Usability testing

Een app die werkt is niet voldoende. Een digitaal product moet makkelijk en snel zijn. “Is ‘ie nu nog aan het laden!?” of “Oh, zit die functie hier?!” zijn vragen die je wilt voorkomen. Met usability testing kunnen we de pains (slechte uitkomst), gains (goede uitkomst) en users (gebruikers) van de app analyseren. Zo zien we wat goed werkt en wat beter kan en kunnen we de app optimaliseren afgestemd op de (eind)gebruiker.

Usability testing

Wat is usability testing?

Met een usability test verzamelen we waardevolle gebruikersfeedback. Dit is op elk moment van het ontwikkelprocess relevant: vanaf initieel ontwerp tot ver na de lancering. Zo zet je een digitaal product in de markt dat naadloos aansluit op de vraag van jouw gebruikers.

Usability testing: de voorbereiding

We starten met het vaststellen van een testdoel. We bepalen wat geoptimaliseerd moet worden. Is je product nog niet uitgewerkt? Dan gebruiken we wireframes of een low-fidelity prototype om de usability test op uit te voeren. Samen met jou selecteren we deelnemers voor de test. Belangrijk is dat zij de doelgroep van de app vertegenwoordigen, bv. een potentiële klant of investeerder die binnen deze doelgroep valt. 

Usability testing: real life met échte users

Als we de deelnemers voor de usability test hebben geselecteerd, kunnen we gaan testen. De deelnemers worden uitgenodigd om de app te gaan testen en hun ervaringen met ons te delen. We gebruiken een script waarmee we resultaten verzamelen en één van onze team members observeert de reacties van deelnemers. We raden je aan hier live bij aanwezig te zijn: niets werkt zo verhelderend als het zien hoe gebruikers jouw product ervaren.

Usability testing: het resultaat

Na afloop analyseren we de resultaten en maken we een testrapport op. In het rapport beschrijven we de usability issues en brengen we advies uit over wat beter kan. Zijn we het eens over de verbeteringen? Dan kan ons team van developers aan de slag met het optimaliseren van jouw product. 

Maak jouw klanten happy

Usability testing maakt van jouw functionele product een product waar je klanten happy van worden. Soms is één testdag voldoende, soms wil je uitgebreider testen. Wat er nodig is om je product te optimaliseren bepalen we samen met jou en stemmen we af op jouw budget. Wil je striking impact maken met jouw digitale product? Dan is usability testing -snel óf grondig- een must!

Meld je aan voor onze updates

We schrijven over digitale ontwikkelingen, nieuws, cases, vacatures en meer.

Door dit formulier te verzenden ga je akkoord met de voorwaarden.

Laat je project niet stranden omdat een goede strategie ontbreekt. Kijk of jouw idee klaar is voor ontwikkeling met onze Digital Readiness Scan. Binnen 5 vragen weet je wat je volgende stap naar succes is.

Naar de scan