Wil je een succesvolle nieuwe webapplicatie of app lanceren? En heb je al een idee van wat je nodig hebt? Dan is het belangrijk om te valideren of je op de juiste richting zit. Met een Design sprint valideer je jouw concept. Zo voorkom je een website of app ontwikkelt die niet aansluit bij jou wensen of die van gebruikers.

Wat is een design sprint?

Een Design Sprint is een Design Thinking methode van Google Ventures om razendsnel (digitale) producten te valideren. In vijf dagen verken je mogelijke oplossingen, ontwikkel je een prototype en testen je het product met echte gebruikers. Zo voorkom je dat je een product ontwikkelt waar je gebruikers niet op zitten te wachten.

Is een Design Sprint iets voor mij?

Design Sprint Google Methode
 

De Design Sprint Methode

Benieuwd hoe een design sprint werkt? Een design sprint duurt vijf dagen. Elke dag staat in het teken van een eigen design thinking onderdeel.

1
Dag 1: Begrijp het probleem

De eerste design sprint dag staat in het teken van kennisdeling en het probleem begrijpen. We onderzoeken het probleem door samen met jullie de five why’s, een roadmap en een stakeholder map in te vullen. We scherpen dit vervolgens aan door de employee happiness researcher te interviewen. We sluiten de dag af door de grootste kansen te identificeren en te prioriteren. Een kans is een set van problemen waarvoor we verwachten een waardevolle oplossing te kunnen bedenken.

2
Dag 2: Mogelijke oplossingen

Op dag twee onderzoeken we oplossingen. We beginnen met kort onderzoek naar hoe andere organisaties het vraagstuk aanpakken. Op basis hiervan bepalen we de Do’s en de Dont’s. Daarna gaan we aan de slag met eigen ideeën. Samen werken we verschillende user flows uit. We genereren verschillende opties en werken ze concreet uit in de vorm van schetsen om een helder beeld te krijgen van mogelijke oplossingen. Ook bepalen we met wie we gaan testen en nodigen we deze personen uit om vrijdag deel te nemen aan de test. Een eventuele onkostenvergoeding voor testers zit bij de prijs inbegrepen

3
Dag 3: Kiezen

Er is maar beperkte tijd en we kunnen slechts één idee uitwerken tot een prototype. We bekijken alle ideeën van de dag ervoor en kiezen wat we verder gaan onderzoeken. Elk idee wordt gepresenteerd en alle deelnemers brengen hun stem uit. Jullie zullen uiteindelijk de beslissing maken welke idee het beste is. Van het gekozen idee werken we de Customer Journey uit. Op welke manier gaat de gebruiker door de applicatie heen? Wat zijn mogelijke belemmeringen en hoe bieden we de een optimale gebruikerservaring? Alle stappen tekenen we uit.

4
Dag 4: prototype

Op basis van de Customer Journey en de schetsen ontwerpen wij prachtige user interfaces. Dat doen we op basis van de stijl die jij aangeeft. We bespreken de designs zodat ze goed aansluiten bij je wensen. Met onze prototype tools maken we de designs interactief. Daardoor kun je door alle schermen heen klikken, net als bij een echte app of website. Daarnaast gaan we aan de slag met het voorbereiden van de tests. We beslissen wie de interviews gaat afnemen en welke vragen er gesteld moeten worden om erachter te komen hoe we jouw concept nog beter kunnen maken.

5
Dag 5: testen met echte gebruikers

Met het ontwikkelde prototype gaan we user-tests uitvoeren met potentiële klanten. Zo komen we er snel achter wat de primaire reactie is. Om een goed beeld te krijgen doen we minimaal 5 interviews. Bij alle interviews noteren we onze observaties. We maken een lijst van de positieve en negatieve punten. De resultaten worden gebruikt om vervolgstappen te bepalen, zoals bijvoorbeeld het opstellen van een ontwikkel-offerte.

Is een design sprint iets voor mij?

Een Design Sprint is een goede methode als je al wel weet welke richting je op wilt met je product, maar nog niet precies weet hoe het eruit gaat zien en wat de precieze functionaliteiten moeten zijn. Het is ideaal om razendsnel verschillende richtingen te verkennen en direct te valideren met gebruikers. Mochten de functionaliteiten echter al heel duidelijk zijn, dan kun je ook kiezen om direct te beginnen met de ontwikkeling. Eventueel starten we dan eerst met een snel prototype, die je alsnog kunt testen met gebruikers. De verkenningsdagen worden dan overgeslagen.

Overweeg je om een nieuw product ontwikkelen, of wil je nieuwe kansen ontdekken? En wil je daarbij niet het risico lopen dat je iets ontwikkelt wat niet van de grond komt? Dan is een Design Sprint een geschikte methode.

Design Sprint Eindhoven

Aan de slag

met een

Design Sprint?

Of meer info ontvangen?

Bel ons op 040 74 40 889 of mail naar hi@dcc.team.

Liever persoonlijk contact? Ons teamlid Bas Schleijpen kan je het beste op weg helpen met vragen over design sprints. Bel hem op +316 13 99 74 57 of stuur een email naar bas@dcc.team.

Neem contact op