Home Blog Wat is een hackathon? Is een hackathon iets voor ons?
Wat is een hackathon

Wat is een hackathon? Is een hackathon iets voor ons?

22 november 2017 Glenn Bergmans - Business Director 3 min

Op het moment zitten wij met een groep van 7 jonge enthousiastelingen in het vliegtuig op weg naar Helsinki. Over een aantal dagen vliegen daar nog eens 7 achteraan. Waarom? Wij doen mee aan een hackathon!

De laatste tijd zijn hackathons steeds vaker in het nieuws. Hackathons rondom bepaalde topics (denk aan gezondheid, FinTech innovatie, transport) of hackathons georganiseerd door bepaalde bedrijven (KLM, ING, Randstad, etc.) zijn een hot topic. Waarom organiseren deze bedrijven een hackathon en waarom vliegen wij voor een hackathon naar de andere kant van Europa? Is het interessant voor u om een hackathon te organiseren?

De definitie van “Hackathon”

Laten we eerst ontleden wat een hackathon precies is. In tegenstelling tot wat u misschien zou verwachten heeft een hackathon per definitie niets te maken met “echt” hacken. Hoewel de meeste hackathons inderdaad afgebeeld worden als jongeren met een laptop op schoot, gaat een hackathon niet om het inbreken op andere systemen. Wel heeft een hackathon iets te maken met de originele betekenis van het word hacken: “Een concept gebruiken op de manier waarop het origineel niet bedoeld is”. Praktisch betekent dit dat tijdens een hackathon gezocht wordt naar nieuwe manieren om bestaande oplossingen in te zetten. Hoewel het niet per se nodig is, doen aan een hackathon vaak uitsluitend jonge mensen mee.

De opzet van een hackathon

Meestal is de opzet van een hackathon als volgt: voor een bepaalde tijd (meestal 24 of 48 uur - korter kan natuurlijk ook) strijden een aantal groepen (ongeveer 5 personen per groep) om een zo creatief mogelijke oplossing te vinden voor een gegeven probleem. De problemen kunnen variëren van een breed vraagstuk (“Transport rondom Utrecht is slecht geregeld”) tot specifieke cases (“Wat mist product X om klaar te zijn voor de markt?”). Van de groepen wordt verwacht om een pitch en prototype/demo klaar te hebben aan het einde van de beschikbare tijd. Deze pitches worden vervolgens aan iedereen gepresenteerd waarna een jury (meestal bestaande uit onafhankelijke experts en afgevaardigden van sponsoren) één of meerdere winnaars kiest.

Is een hackathon iets voor ons?

Er zijn een aantal goede redenen om als bedrijf een hackathon te organiseren:

  1. Uw bedrijf loopt vast op een specifiek onderwerp en heeft out-of-the-box inzichten nodig. Een hackathon kan nieuwe ideëen losbrengen en is een mooi alternatief voor focusgroepen.
  2. U wilt een innovatieve sfeer in het bedrijven inbrengen en werknemers inspireren zelf te ondernemen.Tijd doorbrengen met zeer gemotiveerde jongeren kan inspiratie geven aan uw huidige werknemers om zelf kleine dingen op te pakken en deze groot te maken. Bureaucratie en denken in problemen speelt bij de jonge mensen een kleine rol.
  3. U wilt een innovatieve uitstraling hebben naar potentiële klanten, partners of concurrenten.Aangezien hackathons een hot topic zijn is het een gevraagd onderwerp voor veel mediakanelen. Uw bedrijf kan positief in de spotlight gezet worden.
  4. U wilt teruggeven aan de maatschappij en enthousiaste jonge mensen inspireren in hetgeen waar u actief in bent.De inspiratie van jong en oud werkt natuurlijk beide kanten op. Als u op een unieke manier maatschappelijk verantwoord wilt ondernemen is een hackathon een erg leuke manier om terug te geven aan de maatschappij.
  5. U bent benieuwd welke mensen uit de nieuwe generatie Millenials bij uw toekomstige bedrijf passen.Hackathons zijn een uitstekende plaats om jong talenten voor uw bedrijf en projecten te werven.

Overigens is het niet altijd nodig om zelf een hackathon te organiseren. Er zijn veel intiatieven die hackathons organiseren en hiervoor cases zoeken. Als bedrijf zou u ook een dergelijk initiatief kunnen sponsoren in ruil voor een case. Zelf hebben wij zo bijvoorbeeld geholpen met de opzet van: HEX, grootste Hackathon in Eindhoven en Design Marathon in samenwerking met Marathon Eindhoven).

Neem gerust een keer contact met ons op als je er meer over wilt weten! Wij hebben zelf ervaring in het meedoen van hackathons (±6 hackathons gewonnen, meegedaan aan ±14) en het organiseren van hackathons. Benieuwd naar de key-elements om een hackathon tot een succes te maken? Wij helpen u graag verder!

Voor nu gaan wij met veel enthousiasme de Junction 2017 hackathon in Helsinki in. Wish us luck!

Hi ik ben Glenn. Business Director bij Dutch Coding Company
Heb je vragen over dit artikel?

Dit vind je misschien ook interessant:

Benieuwd hoe we andere bedrijven hebben geholpen te groeien? Download ons Portfolio 2023 voor een selectie uit onze recente projecten.

Download