Home Blog Wij rijden elektrisch. Is het praktisch? Onze e-roadtrip bewijst van wel!
Elektrisch rijden

Wij rijden elektrisch. Is het praktisch? Onze e-roadtrip bewijst van wel!

28 augustus 2018 3 min

Elektrisch rijden is de toekomst. Links en rechts maken autofabrikanten stille krachtpatsers. Veel grotere autofabrikanten (Audi, BMW, Hyundai, Nissan, Renault, Smart, Citroen — niet ver in de toekomst Volvo) en “dedicated electric” autofabrikanten (natuurlijk Tesla) gaan mee met het onvermijdelijke:de wereld van auto’s wordt groener. Ook nieuwere concepten, zoalsAmber MobilityenLightyear(beide Eindhoven), anticiperen op de energietransitie.

Wij maken graag verschil. Met onze software doen we dit natuurlijk op een veel kleinere schaal, maar dit alles doen we met als doel straks een striking impact te kunnen maken. Dus waarom niet nu al beginnen door bevindingen over elektrisch rijden te delen? Precies daarom maakte één van onze Founders, Joris, een roadtrip door Nederland in een elektrische auto. Waarom? Elektrisch rijden is onze standaard; en dit is waarom.

Op een woensdag, vroeg in de morgen, stapte ik de BMW i3 van Amber Mobility in. Motor aan, voet op de rem, versnelling in D en — huh wacht, staat de motor wel aan? Zelfs na twee weken vergat ik soms of de auto wel gestart was of niet: je hoort daadwerkelijk geen verschil. Noem me een natuurgek, maar het is super om door een bos heen te kunnen rijden en niet gestoord te worden.

2 uur rijden, 15 minuten pauze

Mijn tour door Nederland bestreek ongeveer 1.500km, waarvan 1.000km tussen steden en 500km in en rondom. Tijdens de 1.500km heb ik 8 keer langs de weg (bij de Fastned snelladers) geladen, wat neer komt op ongeveer 190km per lading. Met een maximale actieradius van 250km is dit erg redelijk. Ik heb bewust wat vaker geladen om altijd 30% of meer in de accu te hebben zitten. Het laden zelf bleek namelijk geen enkel probleem. 2 uur rijden, 15 minuten pauze. Een langere actieradius is natuurlijk fijner, maar de stops kwamen eigenlijk altijd gelegen: een koffie, even naar de WC of een lekkere lunch. Niets mis mee!

Geen moeite en goedkoop

Tijdens de roadtrip heb ik verschillende mensen meegenomen: niemand vond het laden een probleem. Het is een kwestie van mindset. Naast mijn telefoon, oortjes, fitbit en horloge die elke avond aan de lader hangen is een auto opladen toch ook de moeite niet? Het kostte weinig tijd om hieraan te wennen. Daarnaast: het laden kost bijna niets. Bij elk tankstation heb ik mezelf, en passagiers, verwend met koffie en luxe broodjes — ook al deed ik mijn best, het is toch nooit duurder dan de €70 – €100 aan benzine of diesel.

Voornamelijk toen ik een verlengsnoer had gehaald bij de doe-het-zelf-zaak merkte ik dat er geen reden tot bezwaar was: praktisch overal kon ik de auto opladen. Bij een natuurcamping bood de eigenares zelfs aan om een verlengsnoer vanuit een eigen stopcontact te leggen!

FastNed: goede dekking

Heel Nederland staat inmiddels vol metFastNed charging stations— en wekelijks komen er stations bij. De visie van FastNed: een Europees dekkend netwerk van ~150kW (of 175kW) chargers (voor de beeldvorming: de meeste laadpalen ondersteunen nu 50kW). In de komende paar jaren zullen elektrische auto’s en de laadstations zich nog snel ontwikkelen waardoor je praktisch gezien niet meer hoeft na te denken over het “bijtanken” van jouw auto. Tegen die tijd zijn deze voortuigen niet alleen (meer dan) geschikt voor woon-werk verkeer, maar ook voor vakanties (en e-roadtrips!).

Als early-adopter van praktisch alle technologie ben ik me er van bewust dat je van techniek moet houden om nu al elektrisch te rijden. Bij het laden van een auto moet je bewust stil zijn; volgooien met vloeibare brandstof doe je even snel tussendoor. Toch denk ik dat het geen slecht moment is om alvast je ogen open te houden voor de elektrische automarkt. We kennen allemaal de Tesla’s, maar nu de gevestigde autofabrikanten ook elektrische doelstellingen stellen is het een goed moment om kritisch te kijken naar de benodigde brandstof voor je volgende auto. Koop ik zelf een elektrische auto? Eerlijk gezegd hoop ik van niet. Als het even kan blijf ik bij de (electric!) shared-car concepten.

Hi ik ben Glenn. Business Director bij Dutch Coding Company
Heb je vragen over dit artikel?

Dit vind je misschien ook interessant:

Benieuwd hoe we andere bedrijven hebben geholpen te groeien? Download ons Portfolio 2023 voor een selectie uit onze recente projecten.

Download