Home Blog Dutch Coding Company Hackathon 2018
Hackathon voor bedrijf

Dutch Coding Company Hackathon 2018

11 juni 2018 3 min

24 uur lang samenwerken om een challenge op te lossen met technologie. Op het einde presenteer je je oplossing in de vorm van een werkende demo. Menigeen kent het in populariteit stijgende fenomeen inmiddels: de hackathon. Dutch Coding Company organiseerde vorige week de eerste officiële interne DCC Hackathon. Zep Fietje, onze jongste all-round developer, vertelt over zijn ervaring.

Team CodeSkillz en team MijnOverheid

Een tiental slimme koppen van Dutch Coding Company voegde zich bijeen om gave uitdagingen en projecten te ontdekken. Zij splitsen zich in twee multidisciplinaire teams, om vervolgens allebei een challenge aan te gaan.
Het eerste team koos als uitdaging het bedenken en ontwikkelen van een gave demo voor CodeSkillz. Met het interactieve lespakket VOID verhogen we de digitale geletterdheid en stimuleren we computational thinking. In 24 uur tijd ontwikkelden zij een werkende demo.

Mijn team — team MijnOverheid — ging de uitdaging aan om nieuwe innovatieve services te ontwikkelen voor MijnOverheid. Zij hadden namelijk een challenge uitgezet voor startups omnieuwe services voor MijnOverheid te ontwikkelen, waardoor digitaal zakendoen met de overheid makkelijker en gebruiksvriendelijker wordt. Benieuwd naar onze oplossing en mijn ervaring?

Toegankelijker MijnOverheid

Vrijwel iedereen kent het wel: de verwarring, onwetendheid en onduidelijkheid over waar je moet zijn om bepaalde zaken met de overheid te regelen. Zo blijkt ook uit het rapport “Hoezo MijnOverheid?” van de Nationale Ombudsman. Daarin staat dat gebruikers meer centraal moeten worden gesteld in overheidsdiensten zoals MijnOverheid en de Berichtenbox.

Uitgaan van de behoeftes van de doelgroep, die hier alle inwoners van Nederland betreft, is een enorm grote maar ook mooie uitdaging. Om digitaal zakendoen met de overheid makkelijker en gebruiksvriendelijker te maken voor iedereen, gingen wij hiermee aan de slag.

Aan de slag

De perfecte eerste stap op zoek naar een ideale oplossing is wel te raden: brainstormen. Ons team, bestaande uit developers en designers, kwam al vrij snel op goeie ideeën om de digitale overheid dichter bij de gebruiker te brengen.

Twee belangrijke factoren waren het terugbrengen van het missende overzicht van te regelen zaken en het vinden van een makkelijke manier om vragen snel beantwoord te hebben. Het concept bestaat uit een applicatie waar deze onderdelen worden samengevoegd in een overzicht van Berichten, een Checklist en chatbot genaamd MijnAssistent.

Dit voorlopige idee werd voorgelegd aan het andere team in de vorm van een korte pitch, wat bruikbare feedback opleverde. Met de feedback in het achterhoofd begonnen we met de implementatie van het idee voor het prototype.

Ons voorstel: MijnAssistent

MijnAssistent: een applicatie voor alle communicatie met MijnOverheid, dankzij een slimme chatbot. Via een gesprek met MijnAssistent (de chatbot) kan de gebruiker vragen stellen en wordt hij/zij op de hoogte gehouden van nieuwe berichten of acties die uitgevoerd moeten worden.
Wanneer er een actie wordt genoemd in het gesprek, wordt deze automatisch toegevoegd aan de Checklist van de gebruiker. Hetzelfde geldt voor berichten in de inbox, wat zorgt voor een overzichtelijke en snelle workflow van MijnAssistent. Overigens zorgt het gebruik van pushberichten ervoor dat je je geen zorgen meer hoeft te maken over zaken die moeten worden geregeld, want MijnAssistent houdt je op de hoogte.

Resultaat: super pitch en werkende demo

Het hele weekend hebben we enorm hard gewerkt om een werkende demo te maken. Op deze manier hebben we het concept en onze pitch erg scherp gekregen. Zie hieronder de video van onze pitch.

Video van onze pitch. Excuses voor de lange video — we vonden een volledige en duidelijke video belangrijker dan een vlotte met te weinig informatie.

Screencast van de werkende demo.

Hackathon ook goed voor teambuilding

Zo een hackathon levert niet alleen voordelen op voor de beoogde gebruikers en het probleem. Het is een enorm goede en leuke teamactiviteit, en zorgt voor een nog betere en hechtere samenwerking tussen teamleden.
Zelf heb ik tijdens en na de hackathon ook gemerkt hoe je elkaar beter aanvult en dat je samen makkelijker tot goede oplossingen kunt komen. Daarbij zorgt een hackathon ook voor een mooie aanvulling van je vaardigheden, doordat je vaak hele specifieke technische tools nodig hebt om tot een bepaalde oplossing te komen of om een specifiek prototype te ontwikkelen.

Het was een weekend met heel weinig slaap — ik heb maar drie uurtjes slaap genoten — maar dat was het zeker waard. We kijken uit naar de volgende editie van de DCC Hackathon!

Hi ik ben Glenn. Business Director bij Dutch Coding Company
Heb je vragen over dit artikel?

Dit vind je misschien ook interessant:

Benieuwd hoe we andere bedrijven hebben geholpen te groeien? Download ons Portfolio 2023 voor een selectie uit onze recente projecten.

Download