Overweeg je om een app te gaan ontwikkelen? Gebruik dan de App Development Canvas om het concept van je app te testen. Zo voorkom je dat je een app ontwikkelt zonder toegevoegde waarde of met teveel functionaliteiten. Het ontwikkelen van goede apps kost veel tijd en daarmee geld. Zorg ervoor dat je niet voor onaangename verassingen komt te staan.

De App Development Canvas is gebaseerd op de Business Model Canvas. Met deze populaire Lean Startup template helpt je met de ontwikkeling van bestaande of nieuwe business modellen. Door gebruik te maken van onze ervaring als app ontwikkelaars hebben we deze canvas door ontwikkelt voor mobile apps. Hieronder een stappenplan met hoe je deze template kunt gebruiken.

Zo werkt de canvas

De verschillende blokken van de App Development Canvas beschrijven wat je app doet, voor wie en hoe. Uit de invulling van de blokken volgen de belangrijkste functionaliteiten (Key Features), hoe die tot stand komen en wat het oplevert. Door dit overzicht te creëren weet je op welke gebieden je app onderscheidend is en aan welke gebieden moet worden gewerkt.

We raden je aan om deze canvas op A3 of A2 formaat te printen en met sticky notes te werken. Je kunt ‘m alleen invullen, maar samen met je team werkt vaak het beste. In het begin zul je veel blokken baseren op aannames. Dat is niet erg, zolang je deze aannames maar valideert. Daarover meer in de laatste stap.

Stap 1: Value Proposition

De Value Proposition (toegevoegde waarde) omschrijft de onderscheidende waarde voor je klant. Welk probleem van je klant los je op? Waarin zit de grootste toegevoegde waarde? Waarom moeten gebruikers voor jou app kiezen ten opzichte van concurrenten?

Definieer bij dit blok ook de toegevoegde waarde van een app ten opzichte van een gewone desktop applicatie of website. Een app is meestal namelijk duurder in ontwikkeling en onderhoud dan de alternatieven. Toch kan het voordelen opleveren, denk aan voordelen als:
 • potentiële klanten gebruiken al vaak een smartphone;
 • je hebt een app altijd bij de hand
 • gebruikers kunnen ook zonder internetverbinding werken
 • je kunt notificaties versturen

Stap 2: Target Users

Bij Target Users omschrijf je de beoogde gebruikers. Maak persons van je gemiddelde klanten. Per type gebruiker beschrijf je de kenmerken, hoe diegene eruit ziet en wat diegene belangrijk vind. Denk hierbij aan
 • Leeftijdsgroep
 • Interesses
 • Digitale vaardigheidsniveau

Digitale vaardigheidsniveau is hierbij een belangrijke, want dat heeft veel invloed op het design, de communicatie en het aantal features van je app. Hoe handig zijn je gebruikers op digitaal gebied? Is email al nieuw voor ze of zijn ze juist heel tech savy. Probeer ook uit te zoeken wat voor soort smartphone je doelgroep meestal gebruikt. Zijn dat de nieuwste modellen of juist oudere devices?

Nadat je de type gebruikers heb gedefineerd, beschrijf je per gebruiker de problemen waar hij/zij tegenaan loopt en je app gaat oplossen. Dit vormt later de basis voor je Key Features.

Stap 3: User Relationships

In dit blok beschrijf je op wat voor manier je gebruikers omgaan met de app. Wat betekend jou app in hun dagelijkse leven? Gebruiken ze de app heel zakelijk of juist heel persoonlijk? Starten ze de app meerdere malen per dag of maar een paar keer in de week? Op wat voor manier worden ze graag aangesproken?

Houd ook rekening met verschillende contactmomenten.
 • Allereerste start — Als de gebruiker voor de eerste keer je app start, hoe word die dan welkom geheten? Laat je de gebruiker eerst je belangrijkste features zien of moet hij/zij meteen registreren? Hoe ziet het registratieproces eruit?
 • Eerste paar keren — Wijst de app zich vanzelf of geef je bij elke functie uitleg? Hoe stimuleer je gebruikers om alle features te bekijken en de app maximaal te benutten?
 • Ervaren gebruikers — Hoe bedien je ervaren gebruikers? Welke functies hebben zij het meeste nodig? Kunnen zij daar snel bij?
 • Nieuwe functies — Hoe introduceer je nieuwe functies naar je bestaande gebruikers?
 • Hulp en support — Als je gebruikers een vraag hebben of er niet uitkomen, waar kunnen ze dan terecht?

Voorbeeld: bunq app

Stap 4: App Context

Bij App Context geef je aan in welke situaties en context je app vaak word gebruikt en welke voordelen en beperkingen dat oplevert. Denk hierbij aan
 • Als de gebruiker een probleem ervaart, op welk moment komt die dan in de app terecht? Aan het einde of aan het begin?
 • Is de app locatiegebonden?
 • Gebruik je de app voornamelijk binnen of buiten?
 • Heeft je gebruiker altijd de tijd voor de app, of gebruikt hij/zij de app juist snel tussendoor?
 • Gebruik je de app in combinatie met andere middelen, zoals websites, apparaten of objecten?
 • Is de app de enige optie om het resultaat te bereiken, of heeft de gebruiker ook andere mogelijkheden?
 • Heeft de gebruiker beperkingen tijdens het gebruik van de app?

Beperkingen bij het gebruik komen vaker voor dan je denkt. Sommige gebruikers hebben een aangeboden beperking (bijvoorbeeld blinden), maar voor de meeste gebruikers zijn er vaak contextuele beperkingen. Voorbeeld: als iemand in de auto zit mag je het touchscreen en toetsenbord niet gebruiken. Navigatie door de app moet dan op een andere manier gebeuren, bijvoorbeeld door stembesturing. Andere voorbeelden van contextuele beperkingen zijn: in openbare gelegenheden (weinig privacy), tijdens het reizen met OV, tijdens een vergadering, buiten met felle zon op je scherm, zonder internetverbinding.

Stap 5: Promotion Channels

Een app kan nog zo goed zijn, zonder gebruikers maak je alsnog geen impact. Bij Promotion Channels breng je de promotie kanalen van je app in kaart.

De belangrijkste kanalen verschillen veel per type app. Bedenk voor de volgende kanalen of ze relevant zijn voor je app en hoe je ze inzet.
 • Media/nieuwskanalen — Denk hierbij niet alleen aan reguliere media, maar ook aan specifieke vakbladen en websites die nieuwe apps reviewen.
 • AppStore/PlayStore — De AppStore en PlayStore kunnen belangrijke kanalen zijn om in gevonden te worden. Met een relatief klein aantal downloads kom je vaak al vrij hoog in de rankinglists van bepaalde categorieën. Als dit een belangrijk kanaal voor je app is, vergeet dan niet om je app te optimaliseren voor de stores (AppStore Optimisation — ASO).
 • Social Media — Bedenk hoe je social media in gaat zetten voor promotie van je app. Een goede optie is ook om gebruikers via je app makkelijk content te laten delen naar andere platforms.
 • Advertising — Denk aan advertenties op mobiele devices.
 • Influencers — Laat je app reviewen en gebruiken door bij je doelgroep populaire influences. Dit kan in korte tijd tot veel nieuwe gebruikers leiden.
 • Huidige klantenbestand — Als de app een uitbreiding is van je diensten, moet je bedenken hoe je de klanten die andere kanalen gebruiken op de hoogte brengt van de app. Denk aan: bericht op je website, email, vermelden bij persoonlijk contact, etc.

Denk ook na over welk type gebruiker je via welk kanaal verwacht te gebruiken. Hier kun je ook onderscheid in maken in je app. Gebruikers uit je huidige klantenbestand zijn waarschijnlijk al bekend met je dienstverlening — hen hoef je daar dus geen uitgebreide introductie over te geven in de app. Voor nieuwe gebruikers kan dit juist wel nuttig zijn.

Stap 6: Key Partners

In dit blok beschrijf je de belangrijkste partners voor de app. Dit is in ieder geval je technische ontwikkelingspartner (wij helpen graag😉), zij zijn verantwoordelijk voor de ontwikkeling van je app.

Denk daarnaast ook aan partners voor:
 • Hosting en support — Als je app eenmaal online is, wie zorgt er dan voor dat je app het goed blijft doen? Hoe belangrijk is het dat de app altijd online is? Wie lost technische problemen op en hoe snel gebeurd dat? Meestal biedt de ontwikkelaar dit ook aan (wij wel in elk geval), maar soms moet je hier een andere partner voor inschakelen. Zorg dat je hier goede afspraken over maakt. Als je app geen seconde offline mag zijn, sluit dan een SLA (Service Level Agreement) af met deze partner.
 • Marketing en promotie — Zijn er belangrijke partners voor je promotiekanalen? Dit kan een marketingbureau zijn die de advertenties en social media beheert, maar ook een belangrijk magazine die beloofd over je te schrijven.
 • Externe Data en API’s — Veel moderne features, zoals Artificial Intelligence, chatbots of Augmented Reality, zijn lastig zelf helemaal te ontwikkelen. Daarvoor kun je beter gebruik maken van bestaande databronnen, libraries en API’s (Google heeft bijvoorbeeld een prachtig algoritme beschikbaar voor chatbots). Als belangrijke features van je app afhankelijk zijn van dit soort partners, is het belangrijk om ze te vermelden. Voor deze partners kan je technische ontwikkelingspartner je vaak goed adviseren.
 • Content — Sommige apps zijn pas interessant voor gebruikers als er content in staat. Facebook, AirBNB en Twitter zijn niet interessant als je een van de enige bent op de platforms. Als dit ook het geval is voor jou app, bedenk dat hoe je ervoor gaat zorgen dat de app snel gevuld raakt. AirBNB deed dit bijvoorbeeld door automatisch de berichten van Craiglist (soort Amerikaanse marktplaats) ook in hun platform te zetten. Zo waren er meteen genoeg advertenties te zien.

Bij alle partners is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je niet te afhankelijk bent van een specifieke partner. Wat nou als een partner stopt met de dienstverlening, of als de samenwerking niet prettig verloopt?

Probeer elke partner zoveel mogelijk vervangbaar te maken. De ontwikkelingspartner kun je bijvoorbeeld vervangbaar maken door af te spreken dat je ook de rechten op de code krijgt, ze met code standaarden werken en technische documentatie aanleveren. Zo kun je naar een andere partner overstappen als de samenwerking niet bevalt.

Stap 7: Key Features

Op basis van de eerste zes blokken definieer je nu de belangrijkste functionaliteiten van je app. Dit zijn de functies die de Value Propositions realiseren. Bij Target Users heb je de problemen beschreven waar je gebruikers tegenaan lopen en je app gaat oplossen. Dit vormt de basis voor deze functionaliteiten. Voor sommige functionaliteiten zullen bepaalde Key Partners nodig zijn.

Denk ook na over de functionaliteiten die nodig zijn om ook in de toekomst van toegevoegde waarde te blijven. Als je app heel nieuw is en pioniert ten opzichte van concurrenten is vaak ook van belang om goede support te leveren en feedback te verzamelen.

Stap 8: Costs

In dit blok beschrijf je de kosten om je app te realiseren, in de lucht te houden en door te ontwikkelen. Een app is namelijk nooit helemaal af en deze zul je altijd moeten blijven doorontwikkelen. Dit omdat de platforms telkens veranderen (nieuwe iOS en Android versies) en je gebruikers verwachten dat je inspeelt op nieuwe ontwikkelingen. Werk daarom met een ontwikkelingspartner die je app ziet als een samenwerking in plaats van een eenmalig project.

Dit zijn de belangrijkste kostenposten om in kaart te brengen voor je app:
 • Initiële ontwikkelingskosten — Wat zijn de kosten om de app met alle Key Features te ontwikkelen?
 • Doorontwikkeling — Hoe makkelijk is de app door te ontwikkelen? Wat zijn de (indicatieve) kosten voor nieuwe features of belangrijke verbeteringen?
 • Support- en onderhoudskosten — Wat zijn de kosten om de app draaiende te houden voor je gebruikers? Vragen van gebruikers moeten worden beantwoord en vaak zijn er kleine updates nodig om de nieuwste iOS en Android software te blijven ondersteunen.
 • Hosting kosten — Voor goed gebruikte apps kan dit behoorlijk oplopen.
 • Kosten voor externe API’s en services — Google vraagt bijvoorbeeld geld voor het intensief gebruik van hun services zoals Google Maps, Dialogflow en Firebase.

Stap 9: Value Streams


Tot slot omschrijf je de Value Streams van je app. Wat levert de app op voor jouw organisatie of bedrijf? Dit kan zowel directe als indirecte waarde zijn. Directe waarde is vaak geld van betalende klanten voor de app, orders via je app of advertentie inkomsten. Maar ook indirecte waarde moet je niet vergeten, apps kunnen veel toevoegen op het gebied van klantenbinding, brand awareness en kostenbesparing.

Hieronder een aantal voorbeelden van value streams:
 • Abonnement — Zoals Spotify voor muziek.
 • Betaalde features — Zoals in-app aankopen voor extra features of punten.
 • Advertentie inkomsten — Dit kunnen reguliere advertenties zijn (zoals banners), maar ook adverteerders die je hoger zet in de zoekresultaten (zoals betaalde advertenties bij Marktplaats).
 • Kostenbesparing — Processen worden voor jou organisatie efficiënter als klanten zichzelf kunnen bedienen met de app.
 • Klantenbinding — Als gebruikers een app eenmaal hebben geïnstalleerd kunnen ze altijd snel en makkelijk bij je dienstverlening. Met notificaties kun je je gebruikers bovendien op te hoogte houden van je dienstverlening.
 • Brand awareness — Als jou app die makkelijke tool biedt die al je klanten missen kan dit een positief beeld opleveren voor je merk. Een goed voorbeeld is Tikkie van ABNAMBRO: dankzij deze app staan ze bekend als een fijne en innovatieve bank.
 • Upsales — De app kan een mooi middel zijn om je bestaande klanten warm te houden en klaar te maken voor additionele dienstverlening. Dit bleek voor een klant van ons die trainingen verzorgd heel handig. Met hun app konden deelnemers van trainingen ook na het trainingstraject contact houden met andere deelnemers. Hierdoor bleven de deelnemers betrokken en kon het bureau ze ook gemakkelijk andere traingen aanbieden.

Stap 10: Aan de slag & Valideren

Als je de canvas hebt ingevuld heb je een mooi overzicht van het business model van je app. Nu is het tijd om aan de slag te gaan en de individuele blokken te valideren. Onderzoek of potentiële klanten echt tegen de aangenomen problemen aanlopen en bereid zijn om daarvoor te betalen. Ga na of alle partners bereid zijn samen te werken en wat voor kosten dat met zich meebrengt. Bij het valideren kun je het beste beginnen met de blokken die het meest onzeker zijn. Deze vormen namelijk het grootste risico.

Bij de blauwe blokken kun je dit onderzoek vaak het beste doen met een Minimal Viable Product (MVP). Daarbij ontwikkel je een zo minimaal mogelijk product dat wel aan de wensen van de gebruikers voldoet. Kijk of gebruikers hiervoor bereid zijn om te betalen. Pas je product hierop aan als de resultaten tegen blijken te vallen.

De gele blokken gaat over partnerships, promotiekanalen en kosten. Probeer hiervoor de geschikte partners voor je app te vinden voordat je aan de slag gaat. Neem contact op met potentiële partners, vertel over de propositie en onderzoek of ze inderdaad willen samenwerken. Zo niet? Zoek andere partners of alternatieve manieren om deze partner te vervangen. Onderzoek ook hoe je niet te afhankelijk word van een partner. Mocht de samenwerking toch niet bevallen, kun je dan gemakkelijk wisselen?

De paarse blokken pas je aan op basis van de resultaten en nieuwe inzichten van de andere blokken. YouTube is ooit begonnen als online video dating platform, maar is pas succesvol geworden na de focus op online video delen. Door te onderzoeken en te luisteren naar hun gebruikers hebben ze die succesvolle slag kunnen maken.

Vorig Artikel

Dutch Coding Company — rebranded

Volgend Artikel

Wij introduceren de App Development Canvas: zo ontwikkel je een succesvolle mobile app.

Bedankt voor het lezen!

Dutch Coding Company is een web & app projectstudio. Wij ontwikkelen kwalitatieve apps op maat voor iPhone en Android. Als technische partner maken en onderhouden wij apps voor bedrijven, netwerken, evenementen en innovatieve startups. Ons motto: web & app met striking impact.

Ons teamlid Bas Schleijpen is de auteur van dit artikel en kan ook vragen beantwoorden over volgende projecten. Bel hem op +316 13 99 74 57 of stuur een email naar bas@dcc.team.

Neem contact op