De visuele identiteit van een organisatie is niet iets waar je met ‘even een logo laten ontwerpen’ gemakkelijk vanaf komt. Natuurlijk kan het voor groeiende organisaties wel nodig zijn, of zijn er prachtige verhalen zoals het verhaal over de swoosh van Nike, maar over het algemeen werkt een huisstijl alleen écht goed als het een doordachte identiteit representeert.

Daarom heeft
Dutch Coding Company onlangs veel tijd in een nieuwe huisstijl gestoken. Vier maanden werk met een team van 5 mensen, onder leiding van onze designster Aypril Zaan, hebben zij aandacht besteed aan interviews, brainstorms, design- en implementatiesessies. Lees hieronder hoe zij dit hebben aangepakt en wat de oorsprong is van de huisstijl.

Aftermovie: De avondactiviteit van de rebranding

Het afgelopen jaar zijn wij gegroeid van een beginnend bedrijf met 3 mensen naar een projectstudio van 19 werknemers. De originele huisstijl (ontworpen in najaar 2016) representeerde niet meer de identiteit die in één jaar tijd zo snel is veranderd. Tijd voor een nieuwe uitstraling dus! Maar wat wilden we nou eigenlijk uitstralen?

Herpositionering

Stap 1: identificeren wie Dutch Coding Company is (met nadruk op ‘wie’ en niet ‘wat’). In een reeks van interviews met de drie founders, een deel van de werknemers en natuurlijk een aantal klanten hebben we een beeld geschetst van de uitstraling die wij organisch opgebouwd hebben. Hier hebben we een aantal mooie conclusies (en verbeterpunten) uit kunnen halen. De conclusies hebben we terug gebracht naar een aantal termen die ons intern identificeren en een aantal kernbegrippen die ons extern identificeren.

Daarnaast hebben we tijd besteed aan het formuleren van een “what, howen why”. De communicatie waarden die hieruit volgden hebben we vertaald naar visuele waarden die samen met een gevoel omvatten wat onze volledige uitstraling zou moeten zijn.

Na het eens woorden over de visuele waarden heeft Aypril lange dagen besteed aan het uitdenken van een visueel concept. In een presentatie, nu twee maanden geleden, werd iedereen omver geblazen door het idee. Dat was het moment dat we een identiteit hadden, vastgelegd in een aantal woorden en één beeldmerk:

Met dit visuele concept konden we door naar de branding!

Academisch onderzoek: website

Paralel aan de herpositionering heeft stagiair Ken Geelhoed een academisch onderzoek gedaan naar de user experience van onze oude website. De conclusies, beschreven in een 28 pagina tellend rapport, vormden de basis voor het opzetten van de nieuwe website. Op een abstract niveau hebben we eerst ontwerpen gemaakt: o.a. een zoekwoordenonderzoek, optimale user funnelling en technische recommendations hebben de basis gevormd van een abstract website design.

Branding: visuele identiteit

Stap 2: de visuele identiteit uitwerken. Als je denkt aan het ontwerpen van een logo, dan denk je waarschijnlijk aan deze stap. Met een aantal sessies waarin we op papier logo’s hebben getekend, stijlelementen hebben geprobeerd te combineren en meerdere keren het geheel hebben moeten loslaten, heeft onze designster na een volle maand een draft version ontworpen waar we allemaal heel tevreden mee waren. Afwerking was nog nodig, maar naast een concept stond er een basis van een logo en de stijlelementen!

Concepten van het beeldmerk: duidelijk waar we op door zijn gegaan!
Concepten van het beeldmerk: duidelijk waar we op door zijn gegaan!
Als je goed kijkt op onze site vind je overal deze stijlelementen terug
Als je goed kijkt op onze site vind je overal deze stijlelementen terug

Wireframing

Naast deze uitwerking hebben we veel tijd besteed aan het ontwerp van onze voornaamste communicatiemiddel: de website. Nog voordat we überhaupt voor ogen hadden hoe de website visueel aantrekkelijk gemaakt zou worden, is de complete structuur uitgedacht. Het abstracte ontwerp heeft een vertaalslag gekregen naar een ontwerp in wireframes. We hebben zorgvuldig gekeken naar de soort inhoud en de plaatsing er van. Allemaal met het doel om een optimaal beeld over ons bedrijf te geven aan potentiële klanten.

Wireframing snippet van www.dutchcodingcompany.com
Wireframing snippet van www.dutchcodingcompany.com

Middelen-mix

De laatste stap: het uitwerken van alle middelen. Een final logo is ontworpen, kleuren zijn gevonden, lettertypes zijn gekozen en verschillende versies zijn opgezet. We hebben geïdentificeerd welke middelen voor ons nu belangrijk zijn en dit hebben we opgezet. Lijsten met termen voor onze communicatie, visitekaartjes, de website en een groot licht-sign zijn gemaakt.

Het uiteindelijke logo (in kleur)
Het uiteindelijke logo (in kleur)
De officiële gradients en solids
De officiële gradients en solids
De typefaces
De typefaces

De uitwerking

In deze fase werd het duidelijk dat een goede voorbereiding heel veel scheelt! Het uitwerken van alle middelen kostte relatief weinig tijd omdat het voor alle copywriters, designers en programmeurs duidelijk was wat de gedachte was achter elke knop, elke lijn en elke tekst.

Aan de middelen-mix willen we niet veel woorden vuil maken: de foto’s hieronder zeggen meer dan genoeg!
De visitekaartjes
De visitekaartjes
Het lichtsign
Het lichtsign
Als kers op taart: een eigen deurmat!
Als kers op taart: een eigen deurmat!
Vorig Artikel

Wij rijden elektrisch. Is het praktisch? Onze e-roadtrip bewijst van wel!

Volgend Artikel

Hoe gebruik je de App Development Canvas?

Bedankt voor het lezen!

Dutch Coding Company is een web & app projectstudio. Wij ontwikkelen kwalitatieve apps op maat voor iPhone en Android. Als technische partner maken en onderhouden wij apps voor bedrijven, netwerken, evenementen en innovatieve startups. Ons motto: web & app met striking impact.

Ons teamlid Bas Schleijpen is de auteur van dit artikel en kan ook vragen beantwoorden over volgende projecten. Bel hem op +316 13 99 74 57 of stuur een email naar bas@dcc.team.

Neem contact op