Sinds kort werken we bij Dutch Coding Company vrijwel allemaal thuis vanwege het Coronavirus. Het zit in onze cultuur om ‘connected’ te blijven, vandaar dat wij een aantal tools hebben waarmee we het beste in contact kunnen blijven en optimaal ons werk vanuit huis kunnen doen. In dit artikel geven we een aantal tips om als bedrijf het beste met elkaar verbonden te blijven.

 

Chatten

Het eerste waar je wellicht aan denkt bij thuiswerken is videobellen, maar chatten is zeker net zo belangrijk. Niemand zit de hele dag in een call, e-mail wordt snel onoverzichtelijk en dus is het handig om een tool te hebben om te kunnen chatten met je collega’s. Het kan soms wat onpersoonlijk lijken, maar dit is zeker niet het geval. Het is een extra optie om contact te houden met elkaar zonder de hele dag te bellen. Het is vooral ter ondersteuning aangezien een collega soms niet direct beschikbaar is om te bellen, maar wel even een chatbericht terug kan sturen. Hieronder zijn een aantal opties om daarvoor te gebruiken.

Chatprogramma’s hebben vrijwel allemaal dezelfde basisfunctionaliteit. Per onderwerp of project is er een chatkanaal waar de teamleden van dat betreffende project belang bij hebben. Er is de mogelijk om documenten, foto’s, stemopnames en zelfs code te delen dankzij de Markdown ondersteuning. Daarnaast kan je uiteraard ook een-op-een gesprekken houden als niet iedereen hoeft mee te lezen.

Slack

Slack is wellicht het meest populaire chatprogramma voor bedrijven. Het is rijk aan features om het beste met elkaar in contact te blijven. Grote bedrijven zoals EA, Oracle en AirBnB maken gebruik van deze oplossing. Door de integratie met verschillende platformen (zoals ZenDesk) kunnen er direct meldingen in de chat komen zodat daar sneller op geacteerd kan worden.
Tips om thuis te werken met Slack

Microsoft Teams

Voor bedrijven die gebruikmaken van Office 365 zal Microsoft Teams inmiddels geen onbekend fenomeen meer zijn. Dit programma is beschikbaar als browser variant, maar ook als app. Het biedt integratie met de andere tools die Microsoft aanbiedt wat een goede ervaring biedt voor bedrijven die voornamelijk met die toolset werken. Er kunnen gemakkelijk groepsvergaderingen gehouden worden, waarbij ook notities binnen de app gemaakt kunnen worden. De vergaderingen kunnen zelfs worden opgenomen. Net zoals de andere tools kunnen er chats per onderwerp aangemaakt worden, maar ook gewoon persoonlijke gesprekken. 
Rocketchat als teams communicatie tool

Rocket.chat

Bij DCC gebruiken wij Rocket.chat om met elkaar te chatten. Voor DCC is dit de meest ideale optie, aangezien wij dit zelf kunnen hosten (dat doen we het liefste) en deze software extra geoptimaliseerd is voor softwareontwikkelaars.
 

Videobellen

Voor meetings waarbij er iets meer gezegd moet worden en waarbij het niet handig is om te chatten zijn we inmiddels bekend met het fenomeen videobellen. Bij videobellen is er meer aandacht dan bij chat. Bovendien voorkomen we zo dat we elkaar in deze lastige tijd helemaal uit het oog verliezen. Er is behoorlijk wat aanbod wat dit betreft en het is daarom niet makkelijk om een keuze te maken. 

Bij DCC gebruiken wij videobellen voor meerdere doelen. In de ochtend is er een vaste meeting waarbij iedereen elkaar op de hoogte brengt wat er die dag uitgevoerd gaat worden. Daarnaast gebruiken we het ook voor besprekingen over een bepaald project indien dit niet makkelijk over de chat gedaan kan worden. En natuurlijk voor meetings met klanten en partners.

Naast de serieuze zaken, hebben we ook een aantal ‘meetings’ om het gezellig te houden, dat zit ten slotte in onze cultuur. Normaalgesproken lunchen wij altijd samen. Fysiek kan dat niet meer, daarom hebben we om 12:30 een virtuele lunch waarbij iedereen zijn verhalen kan vertellen die normaal gesproken ook tijdens de lunch vertelt zouden worden. Daarnaast zouden we ook niet zonder onze vrijdagmiddagborrel kunnen, dus op vrijdag om 17:00 hebben we ook een virtuele vrijdagmiddagborrel, zo houden we het gezellig en blijft iedereen met elkaar in contact!
 

Google Hangouts

Als je gebruikmaakt van Google Calendar kan het niet anders dat je het een keer voorbij hebt zien komen. Hangouts is het platform van Google om online meetings te houden. Over het algemeen wordt er zelfs automatisch een hangouts link toegevoegd als je een meeting in je agenda plant. Via dit platform kan je uiteraard videobellen, je scherm delen, maar een unieke feature is dat je ook een nummer kunt bellen waarmee je via de telefoon zonder internet bij de meeting kan zijn.
 

Skype

Een oude favoriet die nog steeds zijn werk goed doet. Het voordeel van Skype is dat wat ‘oudere’ generaties ook hiermee gewerkt hebben en het dus een bekende tool is. Het komt vaak nog standaard geïnstalleerd op computers en telefoons. Het nadeel is dat Skype niet met extra functionaliteiten is gekomen en dus eigenlijk hetzelfde is gebleven als het altijd was. Het is dus absoluut geen alles-in-een tool.
 

Whereby

Bij DCC gebruiken wij sinds iedereen genoodzaakt is thuis te werken gebruik van het platform Whereby. Dit is een platform dat vanuit de browser geopend kan worden, maar uiteraard ook in app vorm beschikbaar is. Het feit dat het ook vanuit de browser geopend kan worden maakt het makkelijker voor collega’s en klanten om sneller mee te doen met een meeting. Voor onze actieve projecten hebben wij eigen meetingrooms ingesteld zodat er tegelijk meetings gehouden kunnen worden als dit nodig is.
 
Thuiswerken tips

Bonustip: samen een spelletje spelen

Bij DCC hebben we een hecht team en houden we zoals al eerder genoemd graag de gezelligheid erin. Daarom heeft een collega een Minecraft server opgezet zodat we na het werken nog even van wat ontspanning kunnen genieten. Het helpt de sfeer erin te houden en zelfs collega’s die het nog nooit eerder hebben aangeraakt spelen een potje mee!

Minecraft developers
Vorig Artikel

Bomen planten met websites en apps in de nieuwe Green Cloud

Volgend Artikel

Guarantee privacy with a Corona tracking app, four steps to make it possible

Bedankt voor het lezen!

Dutch Coding Company is een web & app projectstudio. Wij ontwikkelen kwalitatieve apps op maat voor iPhone en Android. Als technische partner maken en onderhouden wij apps voor bedrijven, netwerken, evenementen en innovatieve startups. Ons motto: web & app met striking impact.

Ons teamlid Stijn Mommersteeg is de auteur van dit artikel en kan ook vragen beantwoorden over volgende projecten. Bel hem op of stuur een email naar stijn@dcc.team.

Neem contact op