Aanleiding voor dit artikel is JUNCTIONxBudapest, een van onze meest leerzame hackathons waaraan we meededen. Afgelopen weekend [vrijdag 19 tot en met zondag 21 oktober 2018] reisden we met twee teams af naar Boedapest om mee te doen met deze 48-uurs challenge. Opvallend was onze teamverdeling: één van de teams wilde ‘die-hard’ gaan en non-stop doorwerken; het andere team (mijn team) besloot rustig aan te doen en niet te spelen om te winnen. Toch won het tweede team. Dat heeft ons doen nadenken: hoe win je een hackathon? Hieronder onze conclusies daarover; op basis van onze hackathon ervaringen.
1 — Zorg voor een gevarieerd team
Denk goed na over je team. Van nature ga je automatisch graag om met mensen die op je lijken. Dat is leuk voor een vriendengroep, maar niet goed voor een hackathon team. Bij een hackathon heb je maar kort de tijd om een goed concept te bedenken en daarom is het belangrijk dat je verschillende blikken in je team hebt. Tijd om uitgebreid te user-testen en te itereren is er niet. De kans dat je met dezelfde type mensen teveel één kant op kijkt is te groot.
Daarnaast is het van belang om verschillende skills in je team te hebben. Veel mensen denken bij hackathons alleen aan developers, maar dat is een groot misverstand. Binnen een goed team heb je drie rollen nodig, de Hipster, Hacker en de Hustler:
- Hipster — de creativeling met disruptieve ideeën. Vaak ook de designer of content creator. In het begin is deze persoon erg waardevol voor de brainstorm en om tot nieuwe ideeën te komen. Daarna gaat die aan de slag om de UI & UX design te ontwikkelen. Deze persoon zorgt voor een daadwerkelijk vernieuwend idee en vind slimme omwegen waar anderen niet verder komen.
- Hacker — de uitvoerende kracht, degene die zorgt dat het concept technisch gerealiseerd kan worden. Vaak is deze persoon — technisch — erg slim en kan diegene snel de juiste technieken koppelen en ontwikkelen. Deze persoon verschilt in eerste instantie vaak veel van de hipster, maar als ze goed communiceren en samen gaan zitten komen de meest geweldige concepten tot leven.
- Hustler — de verkoper, business developer en pitcher — deze persoon snapt dat een goed concept ook commercieel haalbaar moet zijn en weet daarvoor de juiste mensen te overtuigen. In het begin toetst deze persoon het concept op commerciële haalbaarheid, later in de hackathon praat deze persoon veel met de challenge owners. Aan het einde zorgt die voor de meest geweldige pitch.
Deze drie skills zijn heel belangrijk. Dit ging dan ook mis bij het eerste team bij JUNCTIONxBudapest: dat team bestond uit vijf ‘hackers’. Weliswaar hele goede, maar het lukte ze niet goed om een origineel idee te bedenken en op één lijn te komen over de presentatie.
Niet alleen voor de samenwerking van het team is het belangrijk; bij goede hackathons worden de oplossingen ook op deze drie vlakken beoordeeld: tech, design en viability.
2 — Goed concept boven goede techniek
Beginnende teams hebben de neiging om meteen aan te slag te gaan met de uitwerking. Binnen vijf minuten schrijven ze de eerste regels code. Dit is echter geen goede strategie. Vaak komen de teams er na een paar uur achter dat ze totaal niet op één lijn zitten. Halverwege zien ze in dat ze te snel hebben gedacht en hun concept niet haalbaar blijkt te zijn of niet aanspreekt bij de doelgroep.
Dit kan allemaal voorkomen worden dankzij een goede brainstorm. Neem aan het begin minimaal drie uur de tijd om een goed concept te bedenken.
De brainstormfase ziet er bij ons meestal als volgt uit:
- Challenges bekijken — Rustig de challenges en mogelijke API’s/data/resources doornemen.
- Open brainstorm — Samen zoveel mogelijk ideeën verzamelen. Noteer alle ideeën, niks is te gek.
- Eerste filter — Bekijk de ideeën en haal degene weg die 1) niet realistisch zijn binnen de tijd en skills van je team, 2) je niet leuk lijkt om te maken, 3) niet kunnen uitgroeien tot een succesvolle business. Probeer maximaal drie ideeën over te houden.
- Brainstorm verder — Denk verder na over de beste paar ideeën. Bedenk voor allemaal hoe jullie die zouden aanpakken, of het echt haalbaar is, of potentiële gebruikers hierop zitten te wachten en of je het echt leuk lijkt om dit te maken.
- Kies of denk verder — Kies het beste idee en ga daarmee aan de slag. Dit kan soms lastig zijn, zeker als de meningen in het team zijn verdeeld. Probeer in dat geval een goed compromis te vinden: ga pas aan de slag als iedereen op één lijn zit. Lukt het niet? Begin dan opnieuw met het bekijken van de challenges en een open brainstorm.
Het kan zijn dat je deze fases meerdere keren moet doorlopen om tot een goed concept te komen. Soms heb je meer dan 10 uur nodig voor de brainstorm, dat is niet erg. In zo een korte tijd kun je toch geen technisch topproduct maken. Zorg liever voor een goed concept.
3 — Focus op een Proof of Concept
Na de brainstorm mag je ein-de-lijk aan de slag, tof! Kies hierbij bewust waar je je tijd wel en niet insteekt. Voor de Proof of Concept (PoC) heeft het namelijk geen zin om grote, schaalbare structuren op te zetten. Dat red je niet binnen de tijd en het is vaak triviaal dat je het ook schaalbaar kunt maken.
Focus daarentegen op een concept dat je belangrijkste functionaliteiten laat zien. Zo bewijs je dat je die kunt maken. Dit is vaak al een uitdaging genoeg tijdens een hackathon.